Kao i sva ravnica - Nenad Čanak

Rasprodato


Kao i sva ravnica - Nenad Čanak

Autor: Čanak Nenad
Broj strana: 125
ISBN broj: 978-86-83571-13-0
Pregleda(30 dana/ukupno): 93 / 25225

Nenad Čanak, autor ove zbirke-romana ili romana-zbirke ulazi u srpsku književnost sa jasno vođenom intelektualnom i poetičkom mišlju, sa izgrađenim stilom, sa izrazitim smislom za vizuelno...

Po knjizi je snimljena serija "Sva ta ravnica" koja se prikazuje na Pink televiziji.

 

O knjizi

On Vojvodinu ne samo da poznaje i voli, on je savršeno razumeva i opisuje. Blatnjavu, razularenu, radenu, gospodsku, tragičnu...

Smeštajući u svoje delo sudbine junaka koje spaja i porodično stablo, Čanak ispisuje tragične životopise svojih predaka, određujući nehotice i sudbine njihovih potomaka, koji, gle čuda, u ovim geografskim prostorima najčešće bivaju žrtve političkih i istorijskih okolnosti, a njihove tragične sudbine određene su pre fatumom nego njihovim tragičkim krivicama.

Najpre, a govorimo samo o prošlom veku, Franjina, pa Perina, pa Titina, pa Slobina, Vojvodina postaje idealan poligon za igranje ljudskim sudbinama. Kao da se Zevs na trenutak zašitio Elade i koraknuo nad ravnicu. Čanak svoje likove poznaje i voli, određujući im precizno i biografske i biološke i sudbinske koordinate, bogato fabulirajući svoje povesti, razvijajući, pritom, potpuno, konfl iktne i motivacione sisteme. Zato je svaka od ovih pripovetki “prepričljiva” i pamtljiva.Zanimala bi me recepcija ovog dela da Čanak u ovom trenutku nije to što jeste.Onda bi ona bila lišena zluradosti, apriorističkog negiranja, razmotavanja Arijadninih niti... A toga će svega svakako biti. Kao što će biti i panegirika i hvalospeva, opet indukovanih političkim razlozima. A radi se o dobroj literaturi i dobrom piscu koji zaslužuju isključivo estetičke procene i komentare. (Iz recenzije Siniše Kovačevića)

O autoru

Nenad Čanak je do sada objavio pet knjiga. Ima sina Milana.

Čanak svoje likove poznaje i voli.

Prve reči iz knjige

A i čudno je to blato banatsko. Masno i lepljivo, nimalo se ne opire kada u njega staneš. Ali, posle nogu nikako da izvučeš. Izuje ti i čizmu i kaljaču i čarapa ti se svuče do pola pa moraš da skakućeš na drugoj nozi i da je nameštaš, uađen u zemlju kao strašilo.

Serija "Sva ta ravnica"

Serija “Sva ta ravnica”, koja se prikazuje na Televiziji “Pink” od 25. januara, zapravo je zasnovana na autentičnim pričama političara Nenada Čanka iz knjige “Kao i sva ravnica” koju je izdao 2002. godine. Čanak je u toj knjizi ispričao istorijska svedočanstva o svojim precima, a prva priča u knjizi posvećena je Jagodićima, junacima serije.

Link

- Mislim da je okupljena jedna od najboljih glumačkih ekipa u ovom trenutku. Mislim da će i fotografija i scenografija serije biti na zavidnom nivou, do sada neviđeno u našoj zemlji, a sa druge strane - još niko do sada nije obrađivao temu banatskog plemstva. Serija će se publici sigurno svideti - kaže Čanak koji smatra da će serija, kao i njegova knjiga, imati veoma dobru pouku.

- Jedina pouka svih priča jeste da se sa nebom ne treba igrati! To je sve… - zaključuje Čanak.

Komentari:

filip marko
za jelicu
http://www.dvorci.info/dvorci/jagodic/info.php

Jelica
Postovanje,
Interesuje me poreklo Jagodica iz istoimenog filama koji se prikazuje ovih dana u Srbiji.
Naime moja prababa je iz Jagodica - Dana Jagodic, koja je rodjena 1875 godine u selu Tomasevac kod Zrenjnanina.
Milan Jagodic (glumac Dragan Nikolic) je otprilike tad rodjen, sto bi moglo da ima nesto zajednicko sa mojoj prababom.
Rado bi da kupim njigu o poreklu Jagodica u kojoj bi bilo ispisno njihovo zajednicko poreklo, odakle su i od kada postoje. Deda Petar Milana Jagodica je rodjen izmedju 1806 - 1812 godine..
Hvala unapred, Jelica Lambic - Nikolic

stojanka homa
Knjiga ostavlja čitaoc bez daha nadam se da će Autor nastaviti sa pisanjem ovakve literature i da će mlada populacija ako ne iz knjige onda iz serije početi da cijeni i uvažava realan pristup životu.

Ostavite komentar

OSTAVITE KOMENTAR, SVAKOGA DANA ĆEMO NEKOGA NAGRADITI.

Molimo, sačekajte da kreiramo formular...


[Queries: 24] [0.1279 sec.]