Izabel Dalhusi često razmišlja o prijateljima, katkad o ljubavnicima, a povremeno i o čokoladi. Kao edinburški filozof, sigurna je u svoje stavove. Napisaće recenziju za knjigu naslovljenu Pohvala greha uz mnogo elana i ubeđenja, ali stvarni život je… pa, malčice izazovniji – pogotovo kada je reč o njenim osećanjima prema Džejmiju, mlađem muškarcu koji je trebalo da se oženi njenom bratanicom Ket. Džejmijeva privlačnost tera Izabel da se oseća nelagodno i uznemireno. Jeste da sam filozof, pomišlja ona, ali sam i žena.
Predstoji, međutim, još uznemirenja. Kad Ket otputuje na kraći odmor u Italiju, Izabel za to vreme preuzima vođenje delikatesne radnje. Otkriva da se jedan od posetilaca nedavno podvrgao transplantaciji srca i sada ga proganjaju sećanja koja se ne daju racionalno objasniti i za koja mu se čini da nisu njegova.
Izabel biva zaintrigirana, u toj meri da zatiče sebe kako glavačke srlja u opasnu istragu. Međutim, ipak stiže da razmišlja i o stvarima koje je inače opsedaju – stvarima poput ljubavi i prijateljstva i, dabome, iskušenja. Ovo poslednje poprima brojne oblike - čokolade, na primer, ili zavodljivih Italijana…