Oblasti, naše knjige

Web design

Java, JavaScript, JScript, Perl

C++ Visual C++ C#

Apple - MAC OS X

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Android

PHP I MYSQL

Python programiranje

WordPress

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Mašinsko učenje

Access

Animacija

Audio, Multimedia, Video

Baze podataka

Cloud

CSS

Delphi

Digitalna fotografija

Django

E-komerc

ECDL

GOOGLE

Grafika, Dizajn, Štampa

Hardver

Internet

Joomla

jQuery

Mreže

MS Office

Obrada teksta

OFFICE 2013

Programiranje

Raspberry PI

Rečnici

Robotika

Ruby i Ruby on Rails

Sertifikati

SQL Server

Statistika

Tabele

Telekomunikacije

Unix, Linux

Windows

Windows 7

Windows 8

Zaštita i sigurnost

 

Oblasti, drugi izdavači

Alternativna učenja

Antropologija

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Autobiografija

Automobili

Bajke

Biografija

Biološke nauke

Botanika

Dečije knjige

Dizajn

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

Geografija

Geologija

Građevinarstvo

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Psihologija

Publicistika

Putopis

Religija

Roman

Satira

Saveti

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

Strip

Tableti

Tehnologija

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Urbanizam

UX DIZAJN

Zoologija

 

Sociologija

 

Čitanje svakodnevice

 

Čitanje svakodnevice

Autor: Džo Moran
Broj strana: 350
ISBN broj: 978-86-7562-095-2
Izdavač: XX vek
Godina izdanja: 2011.
Kataloški broj: 0.

Pregleda (30 dana / ukupno): 7 / 1661

Cena: 864 RSD

Naša povoljnija cena: 800 RSD

 

10% dodatnog popusta za 2 ili više knjiga, osim knjiga koje su u pretplati i kompleta knjiga.
• Isporuka za 24 časa
• Plaćanje poštaru

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

 

Ova knjiga istražuje načine na koje, kroz praksu i predstave svakodnevnog života, već nekoliko decenija dolaze do izražaja važne promene u zapadnim društvima, kao što su privatizacija javnih službi, deregulisanje tržišta, menadžerska revolucija na radnom mestu i promocija kućevlasništva. Ja želim da pokažem da je svakodnevni život postao poprište jedne nove vrste "post-političke" politike, u kojoj se svakidašnje spaja sa politikom na razne neprimetne ali sveprožimajuće načine. Mnogi primeri o kojima ovde diskutujem britanski su, ali se u knjizi britanska i američka kultura često upoređuju. U doba sve veće internacionalizacije samog predmeta kulturološkog proučavanja, ja želim da pokažem kako su, pored svesti o rastućoj globalizaciji svakodnevne prakse, izučavanju prizemne svakodnevice neophodne i konkretnost i specifičnost. U spisima mnogih začetnika teorije svakodnevnog života (Lefevr, Serto, situacionisti) Pariz je poslužio kao locus classicus, a više mojih studija pojedinačnih slučajeva je vezano za London, grad sve izrazitijeg globalnog karaktera, čiji svakodnevni život ipak još uvek ima svoje posebne predele i mitologije. Ja treba da pokažem da su svakodnevni prostori - kancelarije, call centri, sistemi podzemnih železnica, uska grla saobraćaja, novi gradovi, predgrađa, autoputevi i naselja s tipskim kućama - zahvaćeni globalnim procesima sve i kad ostaju vezani za lokalne uslove i istoriju koji se ne daju lako eliminisati.

Uvod, ""Čekanje u redu, studije kulture i svakodnevica"", počinje običnim svakodnevnim iskustvom - čekanjem autobusa - i služi se njime da ukaže na činjenicu da pojam svakodnevice u akademskom, medijskom i političkom diskursu često zanemaruje ili zamagljuje ono što je specifično svakodnevno. Knjiga se potom deli na četiri glavna odeljka, od kojih se svaki bavi posebnim tipovima stvarnog i diskurzivno izraženog prostora. Poglavlje, ""Radni prostor - život u kancelariji i putovanje na posao", istražuje način na koji se predstavlja kultura rada i putovanje na posao  u kontekstu nedavnih promena u neo-liberalnim, globalizovanim ekonomijama. Treće poglavlje, ""Urbani prostor - mitovi i značenja saobraćaja"" raspravlja o preovlađujućim mitovima o vozilima i pešacima u odnosu na pitanja politike i javne sfere u modernom gradu. Četvrto poglavlje, ""Nemesta - supermodernost i svakodnevica"", razmatra rasipanje svakidašnje aktivnosti ka graničnim ili perifernim prostorima poput autoputeva, servisnih stanica i novih naselja i istražuje istorijski kontekst i kulturnu politiku tih navodno neoznačenih okruženja. Peto poglavlje, ""Prostor u kome se živi - krov nad glavom, tržište i svakodnevica"", analizira ideje i predstave o stambenom prostoru u savremenim kapitalističkim društvima, tvrdeći da one služe romantizovanju i prikrivanju svakodnevne stvarnosti ljudskih prebivališta. Moj zaključak, ""Svakodnevica i kulturna promena"", razmatra neujednačenost razvoja svakodnevnog života u globalnom kontekstu, u vezi s kolonijalizmom, terorizmom i socijalnim kapitalom.

Želeo bih da zahvalim Odboru za istraživanje u humanističkim disciplinama čija mi je stipendija omogućila da uzmem neplaćeno odsustvo od jednog semestra i tako završim ovu knjigu. Takođe sam zahvalan mojim kolegama sa Katedre za amerikanistiku, književnost i istoriju kulture Univerziteta Džon Murs u Liverpulu na preuzimanju mojih dužnosti za vreme mog odsustva. Rebeka Barden, Ros Doson, Elspet Grejhem, Majkl Moran, Džonatan Parkis, Džeri Smit i izvestan broj anonimnih recenzenata izdavačke kuće Ratlidž bili su ljubazni da pročitaju i prokomentarišu različita poglavlja mog rukopisa. Drugi su mi pružili savete, obaveštenja i razne vrste pomoći: Timoti Ašplant, Džo Kroft, Rik Fel, Kolin Herison, Ben Hajmor, Bob Ketl, Anet Kun, Lajam Moran, Glenda Norkvej, Džoana Prajs, Hejzl Rejner, Keti Vejnhaus, Kejt Volčester i članovi e-mail liste TheBusStopsHere. Veoma sam zahvalan umetnicima, filmskim radnicima i fotografima (Patriku Kileru, Martinu Paru, Tomu Filipsu, Dejvidu Rejsonu i Tomu Vudu) koji su mi dozvolili da reprodukujem slike, pomogli mi da dođem do kopija filmova i posvetili deo svog vremena mojim pitanjima o njihovom radu. Izvesni kraći delovi petog poglavlja već su se bili pojavili u mom članku "Stambeni prostor, pamćenje i svakidašnji život u savremenoj Britaniji", in Cultural Studies 18, 4 (Juli 2004) (http:// www.tandf.co.uk/journals), te zahvaljujem uredništvu i izdavaču na dozvoli da isti materijal ponovo upotrebim. Piter Vilbi mi je takođe dozvolio da izvesne rezultate istraživanja za ovu knjigu objavim u veoma različitom obliku u magazinu New Statesman.
Iz predgovora

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

 

Analecta - sociološki ogledi

1. Analecta - sociološki ogledi

Pored superiornog služenja jezicima na kojima je pisana i brilijantnog stila kojim su misli izražene, u najveće odlike ove knjige spada, međutim, upravo to što daleko prevazilazi značaj pukog dokumenta vremena u kojem je nastala i što po brojnim saznajnim uvidima do kojih stiže daleko prekoračuje njegove granice i ograničenja.

Cena 810 RSD

Više o knjizi Više o knjizi

 

Čekajući kapitalizam

2. Čekajući kapitalizam

Reč je o knjizi koja predstavlja kapitalni autorski rad u kome su sažeta decenijska istraživanja i bavljenja društvenim promenama. Knjiga profesora Lazića Čekajući kapitalizam objavljena je u ediciji Sinteze biblioteke Društvo i nauka u kojoj se objavljuju kapitalna dela, kao vrhunski nacionalni naučni dometi i reprezentativna sintetička autorska dostignuća, koja imaju karakter magnum opusa.

Cena 972 RSD

Više o knjizi Više o knjizi

 

Iskušenja radikalnog feminizma

3. Iskušenja radikalnog feminizma

Rukopis Slobodana Antonića predstavlja sociološku kritiku radikalnog feminizma. Autor dovodi u pitanje osnovne premise drugog talasa feminizma (tzv. radikalnog feminizma) po kojima je društvo patrijarhata (dominacije muškaraca) podvojeno na dve neravnopravne društvene grupe. U njemu se kritikuju sve relevantne teorijske i ideološke dimenzije ovog pravca savremenog feminizma.

Cena 756 RSD

Više o knjizi Više o knjizi