Oblasti, naše knjige

Web design

Java, JavaScript, JScript, Perl

C++ Visual C++ C#

Apple - MAC OS X

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Android

PHP I MYSQL

Python programiranje

WordPress

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Mašinsko učenje

Access

Animacija

Audio, Multimedia, Video

Baze podataka

Cloud

CSS

Delphi

Digitalna fotografija

Django

E-komerc

ECDL

GOOGLE

Grafika, Dizajn, Štampa

Hardver

Internet

Joomla

jQuery

Mreže

MS Office

Obrada teksta

OFFICE 2013

Programiranje

Raspberry PI

Rečnici

Robotika

Ruby i Ruby on Rails

Sertifikati

SQL Server

Statistika

Tabele

Telekomunikacije

Unix, Linux

Windows

Windows 7

Windows 8

Zaštita i sigurnost

 

Oblasti, drugi izdavači

Alternativna učenja

Antropologija

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Autobiografija

Automobili

Bajke

Biografija

Biološke nauke

Botanika

Dečije knjige

Dizajn

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

Geografija

Geologija

Građevinarstvo

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Psihologija

Publicistika

Putopis

Religija

Roman

Satira

Saveti

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

Strip

Tableti

Tehnologija

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Urbanizam

UX DIZAJN

Zoologija

 

Kuvari, hrana i piće

 

Kod srpskog pisca - kuhinjska dela

 

Kod srpskog pisca - kuhinjska dela

Autor: Miodrag Raičević
Broj strana: 338
ISBN broj: 978-86-519-0975-0
Izdavač: Službeni glasnik
Godina izdanja: 2012.
Kataloški broj: 0.

Pregleda (30 dana / ukupno): 11 / 1485

Cena: 1512 RSD

 

10% dodatnog popusta za 2 ili više knjiga, osim knjiga koje su u pretplati i kompleta knjiga.
• Isporuka za 24 časa
• Plaćanje poštaru

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

 

Kakva jezička trpeza! Uz saglasnost priređivača i lektora, piscima je ostavljeno da pišu onako kako se u njihovom kraju govori, bez mnogo „pasiranja“ kroz jezičke norme. Pa se tako ova trpeza polako širila, raširila i kao sama od sebe postavila od Banja Luke do Pirota, od Subotice do Herceg Novog! Ovde, gde se i od različitih oblika reči „kafa“ uvek neko zagrcne. Uživajte u jezičkom obilju!

Prikaz knjige u Politici

Reci mi šta jedeš i reći ću ti ko si, izreka je koja važi posebno za srpske pisce koji o hrani, izgleda, znaju više od čuvenih televizijskih kuvara – zvezda i gastronoma svetskog glasa. Znaju zbog toga što osećaju koliko se hrana prirodno servira uz lepu reč, osmeh, maštu, kreativnost, kozerski razgovor; i koliko su različita jela u vezi sa višeznačnim srpskim prostorom.

Jedno jelo, pa i najobičnija salata ili sendvič, sinteza je nasleđa zemlje i njenih plodova, duha i umešnih prstiju, pa i putovanja koja pokazuju davnašnje plodne uticaje. Sve se, evo, završilo na papiru, receptima pisaca, kao umetničkim slikama, rableovskim poetskim nadahnućem za svakodnevicu čitaoca, i to iz pera više od stotinu dvadeset autora svih generacija koji su se rado odazvali pozivu urednika kolekcije „Srbija i komentari” Gorana Petrovića, izdavačkoj kući „Službeni glasnik” i priređivaču Miodragu Raičeviću.

Tako je nastala knjiga zborničkog tipa „Kod srpskog pisca, Kuhinjska dela”, krcata pričama o receptima, ali i životu Srbije i njenih ljudi, običajima i umetnošću. Počev od priča o pijacama, cicvari, projari, „’lebu, masti i alevoj paprici”, mafijaško-sicilijanskom doručku, preko onih o niškom bureku, kosovskoj piti, kajgani, svinjskoj rapsodiji, sarmi, alaskoj ribljoj čorbi, pa do pripovesti o tamiškoj štuki sa suvim šljivama, podvarku sa suvom ribom, škembićima – svim čulima bogato je dočarana Srbija, šarena, mirisna, s njenim govorima i običajima. Baš kako je rekao Dejan Stojiljković: „Roštilj ne jedi severno od Niša, pečenje ne jedi južno od Niša, a burek jedi samo u Nišu”, podsećajući na to da je prvi burek u ovom gradu napravio, 1498. godine, čuveni istanbulski pekar Mehmed Oglu, po sastojcima određenim fermanom.

„Kod srpskog pisca” prvo se upoznajemo sa načinima nabavke dobrih namirnica, dakle, sa fenomenima pijace i cenkanja. Ljubomir Simović kaže: „Pijaca nije samo mesto na kojem se prodaje i kupuje voće i povrće, živina i beli mrs... Pijace se mogu doživljavati i kao velike izložbe na čijim su kantarima i tezgama izložene, žive ’mrtve prirode’. Na pijacu se može ulaziti kao u ogromno pozorište na kojem se istovremeno odigrava bezbroj predstava, s monolozima piljara…”.

Boško Mijatović savetuje da se za cenkanje treba obući ležerno, nikako bogato, kako prodavac ne bi bio nepopustljiv, zatim, da ne treba žaliti prodavca niti verovati njegovim pričama, da uz „pokeraško lice” treba glumiti nezainteresovanost, da robi treba naći neku manu i „javno je saopštiti”. Sve tako redom.

Već „sa rukama u brašnu i literaturi”, Miroslav Josić Višnjić u svojoj priči, delu velikog kulinarskog mozaika, napisao je priređivaču Miodragu Raičeviću:

„Dragi Mijo, dao si mi težak i sladak zadatak, jerbo često volim da kažem kako ni bareno jaje ne umem da ogulim! Ali kad je o pisanju proze reč, onda varjača leti, šerpe su pijane, tiganj je usijan, a kutlače kolo vode. Kad jedu, junaci u mojim knjigama jedu pošteno! U mojem ’Romanu bez romanu’ gosti su na meniju imali oko trista i sedamdeset jela, a među njima su i črezvičajna čorba, pusta mamaljuga, Zonin pasulj u crepulji, šajkaška gužvara, dablinska supa od živinskih iznutrica, ležbaba u tepsiji, salašarske žmarice…”.

Milisav Savić podseća na mudrost Kazanove da je „pravi obed vrsta radosti koja se deli s drugima”, pa pripoveda o zgnječenom posnom pasulju – papuli, spravljenom na književnoj manifestaciji u Trsteniku. Dragomir Antonić pokazao je da šta se sve u Srba jede prstima, Basara – na koliko se načina mogu pripremiti vo i zec, Žaneta Đukić-Perišić otkrila je ko se sve okupljao na obedima u njenom stanu, Vule Žurić pričao je o sastojcima šampionske bakine baklave.

Sve čudesno, vrcavo, kao što su to, uostalom i druge knjige kolekcije „Srbija i komentari”, koju je urednik Goran Petrović osmislio po sopstvenim interesovanjima. Posebnost ovih izdanja je u tome što nastaju u dvojnom autorstvu i pojedinu temu osvetljavaju sa naučne i esejističke strane.

– Želeo sam da napravim neku vrstu srpskog Tašena, da okupim ljude koji poznaju i vole ono čime se bave, istoričare, pisce, muzičare, etnologe, poznavaoce filma, pa i fudbala. Činilo mi se da je bilo potrebno izboriti se za kubni centimetar prostora u ovoj zemlji u kojoj je sve zagađeno politikom i estradom, kaže za naš list Goran Petrović, nabrajajući i knjige drugog kola kolekcije, među kojima su i „Srednjovekovni putovođa” Radivoja Radića i Radoslava Petkovića, „Čitanje proročanstva” Bojana Jovanovića i Mirka Demića, „Biti rokenrol” Petra Pece Popovića i Mihajla Pantića.

Za sledeće kolo najavljuje knjigu o fenomenu velikog derbija Partizana i Crvene zvezde, Vuleta Žurića i Bože Koprivice. U planu je knjiga o ikonografiji Titovog doba, istoričara Predraga Markovića i Vladimira Kecmanovića, zatim delo o vampirima Vesne Marjanović, iz Etnografskog muzeja, i pisca Dejana Stojiljkovića, kao i izdanje lepog naslova „Vidi čuda”, planirano da izađe u nekoliko tomova, u saradnji sa Narodnom bibliotekom „Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva. I ove knjige biće bogato ilustrovane, za vizuelno čitanje.

– U prvom tomu sedam naših uglednih pisaca opisaće po sedam čuda iz svog detinjstva, ističe Goran Petrović. 

Budući da ova „Glasnikova” izdanja osvajaju i prostor izvan naših granica, (kao što je u Hrvatskoj lepo primljena knjiga profesorke Milanke Todić i Vladimira Pištala „Kupite nešto i ovde, Vek reklame”), Goran Petrović razmišlja i o mogućnostima njihovih kvalitetnih prevoda na engleski, i plasiranja u inostranstvo, na aerodrome, recepcije boljih hotela. O šansi da Srbija bude upoznata i sa neke druge strane.

Marina Vulićević - objavljeno: 19.12.2011.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

 

Kokteli za neupućene

1. Kokteli za neupućene

Obilje aktuelnih informacija i saveta o svim vrstama pića, o tome šta sve da nabavite za svoj bar, kako da pripremate savršene koktele - od popularnih klasika do egzotičnih specijaliteta - eksperimentišete s novim aromama ruma, votke i likera, zabavite goste sa stilom, ukrasite i servirate pića kao vrhunski profesionalac, lečite mamurluk i štucanje.

Cena 1290 RSD

Naša cena 1195 RSD

Više o knjizi Više o knjizi

 

Emigrantski kuvar

2. Emigrantski kuvar

Sve što ste oduvek hteli da znate o jugoslovenskoj kuhinji, ali nemate više koga da pitate.

Cena 540 RSD

Više o knjizi Više o knjizi

 

Svetogorski kuvar

3. Svetogorski kuvar

Kulinarske priče o svetogorskom životu. Ovim kuvarom želim da približim i dočaram Svetu Goru svima onima koji nisu u mogućnosti da je posete

Cena 2499 RSD

Naša cena 2000 RSD

Više o knjizi Više o knjizi