Od autorke Otmenosti ježa, čije junake prvi put srećemo upravo na
stranicama Poslastice. Pjer Artan, najpoznatiji svetski gastronomski
kritičar, saznaje da će umreti – sutra. Bezuspešno tragajući za jednim
zaboravljenim ukusom, on se vraća prošlim danima, užinama na marokanskim
plažama, mirisima lenjih nedeljnih doručkova, prvom zalogaju sirove
ribe, najukusnijim poslasticama svoje bake, čarima najlepših seoskih
bašta, pokušavajući da odgonetne uspomenu za koju oseća da ga može
odvesti do spoznaje smisla života.
Poslastica, lirično podsećanje
na jedan minuli život, himna najukusnijim obedima sladokusca svetskog
glasa, istovremeno je i priča o tragičnosti čoveka koji, ležeći na
samrtnoj postelji, otkriva da je na putu odrastanja zaboravio na
iskonsko zadovoljstvo deteta u sebi i čaroliju istinske sreće.