Oblasti, naše knjige

Web design

Java, JavaScript, JScript, Perl

C++ Visual C++ C#

Apple - MAC OS X

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Android

PHP I MYSQL

FULL STACK DEVELOPMENT

Python programiranje

WordPress

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Mašinsko učenje

Access

Animacija

Audio, Multimedia, Video

Baze podataka

Cloud

CSS

Delphi

Digitalna fotografija

Django

E-komerc

ECDL

GOOGLE

Grafika, Dizajn, Štampa

Hardver

Internet

Joomla

jQuery

Mreže

MS Office

Obrada teksta

OFFICE 2013

Programiranje

Raspberry PI

Rečnici

Robotika

Ruby i Ruby on Rails

Sertifikati

SQL Server

Statistika

Tabele

Telekomunikacije

Unix, Linux

Windows

Windows 7

Windows 8

Zaštita i sigurnost

 

Oblasti, drugi izdavači

Alternativna učenja

Antropologija

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Autobiografija

Automobili

Bajke

Biografija

Biološke nauke

Botanika

Dečije knjige

Dizajn

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

Geografija

Geologija

Građevinarstvo

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Psihologija

Publicistika

Putopis

Religija

Roman

Satira

Saveti

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

Strip

Tableti

Tehnologija

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Urbanizam

UX DIZAJN

Zoologija

 

Roman

 

1984

 

1984

Autor: Džordž Orvel
Broj strana: 236
ISBN broj: 86-7558-415-6
Izdavač: Čigoja štampa
Godina izdanja: 2011.
Kataloški broj: 0.

Pregleda (30 dana / ukupno): 15 / 2183

Cena: 648 RSD

 

10% dodatnog popusta za 2 ili više knjiga, osim knjiga koje su u pretplati i kompleta knjiga.
• Isporuka za 24 časa
• Plaćanje poštaru

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

 

Kultna knjiga, posebno aktuelna unazad 10 godina. Orvelove pretpostavke, njegovi fantazmi tek danas funkcionišu.

1984 = 20??


Ne znam zašto ranije nisam pisao o knjigama koje sam pročitao i koje bih, na osnovu ličnih impresija i doživljaja, mogao da preporučim i drugima. Možda zato što sad svi preporučuju, recenziraju i kritikuju sve i svakog.

Mnoge knjige koje ću predstavii na ovom blogu pročitao sam mnogo godina ranije tako da ću pisati na osnovu sećanja. Neke ću, možda, pročitati ponovo, ali nema se vremena. Nove knjige čekaju da budu otkrivene i pročitane, a od sada i preporučene.

Za početak cele ove priče najpre ću pisati o Orvelovoj »1984-toj« jer je često spominjem u svojim tekstovima. Ujedno to mi je i jedna od omiljenih knjiga.

Sigurno je da se Džordž Orvel prevrće u grobu od kada je tamo neki Holanđanin „izmislio“, sada već svetski poznat i ultra popularan, realiti projekat pod nazivom „Veliki brat“ zloupotrebivši i banalizujući njegovog Velikog brata. U to nema sumnje. Međutim, ta činjenica samo potvrđuje da je Orvel bio u pravu kada je napisao roman »1984« pre više od 60 godina.

Te daleke 1949. godine televizori tek behu u upotrebi, kompjuter je bio daleka budućnost, a Orvel je pisao o policiji misli, telekranima koje gledaš i koji te gledaju, mentalnom ropstu ljudi, uništavanju svih institucija zaključno sa porodicom, potpunom lišavanju individualnosti i privatnosti, ubijanju ljubavi i poverenja među ljudima, slepoj i bezuslovnoj pokornosti sistemu i vlasti,  kontroli ljudskim ponašanjem i mišljenjem, jednom rečju totaliterizmu 100 % delotvornom i efikasnom. Za Orvela se samo može reći da je živeo najmanje pola veka ispred svog vremena.

»1984-tu« prvi put pročitao sam 1999. godine (50 godina od objavljivanja) i dok sam je čitao nisam mogao da poverujem da se stvarnost iz Orvelove knjige presilkavala na stvarnost koju sam preživljavao. Jeste da smo za zapadom kasnili i dalje kasnimo nekoliko decenija, ali to otelotvorenje davno napisane reči me je plašilo. Imao sam utisak kao da se neko strašno predskazanje obistinjavalo. I to pred mojim očima. Sve češće sam se pitao nisu li naši političari, ti okrutni pseudooligarhi, Orvela pročitali mnogo pre mene pa da je ono što nam se dešavalo ali i dalje dešava, zapravo bila samo manifestacija i posledica primene Orvelovih metoda nad nama. Sistematsko porobljavanje ljudske svesti i misli samo da bi uspostavila totalna i večna vladavina.
Te 1999. godine bio sam 12 godina mlađi, mladić od 25 leta. Još uvek mnoge stvari nisam kapirao.  Sebi i drugima postavljao sam mnoga pitanja na koja nisam znao odgovore. Zašto smo izolovani ? Zašto ratujemo ? Zašto propadamo ? Da li je moguće da je narod toliko glup ? Kada će nam biti bolje ? Zašto mora da se ratuje ? Zašto nam se sve ovo dešava ?

Mnoge odgovore saznao sam po završetku knjige »1984«. Više nisam imao potrebe ništa da pitam. Sve mi je bilo jasno. Ostalo mi je samo nadanje da se »1984-ta« neće obistiniti u potpunosti.

U vremenu kada je pisana, pa čak i nekoliko decenija kasnije, »1984-ta« smatrana je političkom utopijom, sociološkom naučnom fantastikom, futurističko-političkom filozofijom, idealnom teorijom vladavine… Međutim, danas je to gotovo realnost. Orvelijana se polako obistinjuje i uspostavlja na svetskim nivoima. Danas su se stekli uslovi da konačno nastupi Orvelova “1984«-ta godina. Hi-tec tehnologija konačno može omogućiti potpuno ostvarenje Orvelove mračne fikcije. Neko bi to možda nazvao Novi svetski poredak, Globalizacija, Imperijalizam… Orvel ga je nazvao 1984-ta.
Neminovno je da spomenem da me delovi knjige »1984« u kojima se detaljno opisuju postupci i objašnjavaju razlozi i nužnosti sistematskog uništavanja svih oblika i formi pisane reči od strane državnih aparata, bezuslovno asociraju na nacističku Nemačku, Hitlera, masovna spaljivanja određenih knjiga. Mislite da je Hitler bio toliko lud? Nije on spaljivao knjige zato što mrzi Jevreje, Cigane, Slovene… Spaljivao je tajna znanja i učenja, opasne istine, retku mudost, istoriju, dokaze, sve ono što profani svet ne bi nikad smeo da zna niti sazna. Znao je on da je znanje moć. Zato je moć čuvao samo za sebe. Međutim, da se ne zavaravamo. Nije to radio samo on. Mnogi i dan danas to čine. Hitler je to samo sprovodio teatralno i javno. Sva sreća (ili nesreća?) da je »1984-ta« napisana posle 2. svetskog rata. U suprotnom i ona bi završila na lomači knjiga. Normalno, jedna bi sigurno zauzimala počasno mesto u Hitlerovoj biblioteci. Pitanje je kako bi se odvijao 2. svetski rat da je Hitler čitao Orvela?

Zato kupite, iznajmite, pozajmite Orvelovu »1984-tu« i pročitajte je. Jeste da je knjiga napisana pre više od pola veka, da su se mnoge stvari u međuvremenu saznale, ali neka saznanja ćete ipak izvući. Pročitajte je dok ne bude kasno. Možda je neko u međuvremenu zabrani ili spali. Opasno je to štivo. Naročito po narod.

Sajt koji možda niste posetili - Exxxperiment.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

 

Vilhelmina

1. Vilhelmina

"da li je moguće da prošlo veme ne postoji?"

Cena 389 RSD

Naša cena 350 RSD

Više o knjizi Više o knjizi

 

Lager

2. Lager

KNJIGA JE MEĐU 12 NAJBOLJIH ZA DOBIJANJE NINOVE NAGRADE ZA 2015. GODINU Sofisticirana naracija, maksimalna kompetencija nad istorijom i pripovedanjem, svi geni lektire utkani su u tekst Lagera.

Cena 550 RSD

Više o knjizi Više o knjizi

 

Majstor i Margarita

3. Majstor i Margarita

Mihail Bulgakov (1891-1940), po obrazovanju lekar, za života je bio poznat samo u užim umetničkim krugovima nekadašnjeg Sovjetskog Saveza po svojim dramskim okušavanjima.

Cena 999 RSD

Naša cena 890 RSD

Više o knjizi Više o knjizi