Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
A slabi trpe ono što moraju

Politika Politika

A slabi trpe ono što moraju

Autor: Janis Varufakis
Broj strana: 430
ISBN broj: 978-86-521-2667-5
Izdavač: Laguna Laguna
Godina izdanja: 2017.

Pregleda (30 dana / ukupno): 12 / 565

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

Naslov originala: And The Weak Suffer What They Must? / Yanis Varoufakis

 

Evropa, mere štednje i pretnja globalnoj stabilnosti.

Kriza u Evropi nije završena.

Ona se zapravo sve više produbljuje.

U ovoj dramatičnoj pripovesti o ekonomskom rastu Evrope i njenom spektakularnom padu, Janis Varufakis ukazuje na to da se koreni skorašnjeg kolapsa nalaze mnogo dublje nego što su naši lideri spremni da priznaju – i da do sada nije učinjeno ništa kako bi se stanje popravilo.

Prikazujući period od kraja Drugog svetskog rata do danas, Varufakis objašnjava kako evrozona nije izgrađena na način koji bi vodio do zajedničkog blagostanja, već kao piramidalna shema dugova na čijem se dnu nalaze zemlje kao što su Grčka, Irska, Portugalija i Španija.

Potpomognuta bankarskim bumom, struktura evrozone je ustrojena sa toliko manjkavosti da je dovela do neizbežnog i katastrofalnog kolapsa.

U trenutku kada je nastupio uragan lideri Evrope su, da bi se s njim suočili, izabrali koktel koji se sastojao od još više duga i surovih mera štednje umesto neophodnih reformi, što je imalo za posledicu da najsiromašniji građani najsiromašnijih nacija plate cenu za greške bankara, pri čemu evropski lideri nisu učinili ništa da spreče predstojeću imploziju. Oslanjajući se na lično iskustvo, stečeno u procesu pregovora s finansijerima evrozone, i nudeći konkretne strategije i mogućnosti, Varufakis pruža objašnjenje o tome kako smo se našli u ovoj nevolji i kako možemo iz nje da se izvučemo.

 

„Reč je o veoma pametnom čoveku i smatram da su sasvim na mestu argumenti koje koristi da bi opisao šta se događa u Evropi.“ Martin Volf, glavni ekonomski komentator Financial Timesa

 

„Malo je ministara finansija koji imaju takav talenat za ekonomiju kakav ima Janis Varufakis.“ Džozef Štiglic, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju

 

 

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Politika i društvo - rasprave, članci i eseji

Politika i društvo - rasprave, članci i eseji

Sajferpanks - sloboda i budućnost Interneta

Sajferpanks - sloboda i budućnost Interneta

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272