Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Antologija arhitekture i civilizacije

Arhitektura Arhitektura

Antologija arhitekture i civilizacije

Autor: Aleksandra Mokranjac
Broj strana: 318
ISBN broj: 978-86-519-1217-0
Izdavač: Službeni glasnik Službeni glasnik
Godina izdanja: 2014.

Pregleda (30 dana / ukupno): 6 / 1913

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
         
   
Naruči ili rezerviši sa 40 % popusta
 
         
         
810 rsd

10% dodatnog popusta za 2 ili više knjiga, osim knjiga koje su u pretplati i kompleta knjiga.

• Isporuka za 24 časa
• Plaćanje poštaru

 

On smatra da je u neveliku knjigu autorki pošlo za rukom da sažme nekoliko tomova ilustrujući specifični dijalog između arhitekture i ljudske civilizacije kao i njenog mesta u našem svetu. Posebno je istakao da je pokazala da je čvorište te civilizacije varoš, a njen smisao urbanitet. (Petar Arbutina)

Sama reč antologija može da uplaši čitaoca, ali knjiga Aleksandre Mokranjac može da se nazove i rečnik pojmova i termina za one koji se bave arhitekturom ili ih ona interesuje kao i za sve kojima su teme u vezi sa kulturom bliske. (Branislav Mitrović)

PRIKAZ

Knjiga "Antologija Arhitekture i Civilizacije" Aleksandre Mokranjac koju je predstavio "Službeni glasnik" stigla je do izdavača sa tri recenzije članova Srpske akademije nauka i umetnosti - Đorđa Zloković, Milana Lojanice i dopisnog člana Branislava Mitrovića.

Tako je književnica, sa već dva objavljena romana i brojnih eseja, priča i prikaza objavljenih u periodici od 1992, ali po obrazovanju arhitekta, za knjigu koju je označila "minimum znanja stanovnika i simpatizera srpskog govornog područja" dobila recenzije svojih profesora i mentora što već garantuje visoki kvalitet ovog naslova.

Na predstavljanju knjige u Klubu - knjižari - galeriji "Glasnik" govorili su urednik Petar Arbutina i jedan od recenzenata prof. dr Branislav Mitrović. Prema oceni Arbutine, "stranice antologije Aleksandre Mokranjac ispisane su intelektualnim nabojem i erudicijom kakva se, objektivno, retko sreće, uz to zavidnom književnom veštinom". On smatra da je u neveliku knjigu autorki pošlo za rukom da sažme nekoliko tomova ilustrujući spevifični dijalog između arhitekture i ljudske civilizacije kao i njneog mesta u našem svetu. Posebno je istakao da je pokazala da je "čvorište te civilizacije varoš a njen smisao urbanitet". "Narativni tok oslanja se na široki i razuđeni krug znanja sa koga se pokreću razmišljanja i izvode zaključci, dok su metodološki ključ, upotreba literature i tehnika bliski naučnom postupku", zaključio je arbutina.

Profesor Mitrović je konstatovao da sama reč antologija može da uplaši čitaoca, ali knjiga Aleksandre Mokranjac može da se nazove i "rečnik pojmova i termina za one koji se bave arhitekturom ili ih ona interesuje kao i za sve kojima su teme vezane za kulturu bliske. On je primetio da se "odmah iza početnog fonda nespornih podataka i činjenica nailazi na dopune, fine refleksije i digresije bliske artističkoj, poetičkoj formi izražavanja", što ovo štivo čini zanimljivim a ne naučno suvoparnim. Za njega je važno što nije zanemaren didaktički aspekt knjige i korisna je studentima, ali drži pažnju, što je potvrda da je "čitljiva".

Autorka je rekla da je "junak knjige-arhitektura koja je u ovom vremenu kod nas skrajnuta jer se dovodi u vezu sa velikom količinom para, ali ona je i nešto drugo i veše nego samo to".(Tanjug)


 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Arhitekta - Profesija kroz istoriju

Arhitekta - Profesija kroz istoriju

Arhitektonsko projektovanje, 39. izdanje

Arhitektonsko projektovanje, 39. izdanje

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272