Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Ararat 1-2 Lajoš Zilahi

Roman Roman

Ararat 1-2 Lajoš Zilahi

Autor: Lajoš Zilahi
Broj strana: 764
ISBN broj: 8684559916
Izdavač: Globosino Globosino
Godina izdanja: 2012.

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

O knjizi

U proteklih četrdeset godina nekoliko puta sam se vraćala ARARATU. Knjigu sam čitala uvek na nov način, ali sa istim osećanjem.
ARARAT je saga o mađarskoj grofovskoj porodici Dukaj. O ljudima i događajima koji su menjali istoriju. O otmenosti, strasti i ponosu. O raskoši koja često zjapi prazninom. O traženju utehe i smisla.
ARARAT je i freska istorijskih događaja u Evropi s kraja HIH i iz prve polovine XX veka. Ali ti događaji samo su diskretna pozadina. U prvom planu, u fokusu (da se poslužimo rečnikom fotografa) su lični doživljaji Dukajevih. A pre svih mlade grofice ZIJE.
ZIJA je nežna, topla i saosećajna. Romantična. Usamljena. Njene su oči kao zelene jabuke. I njena omiljena haljina je zelena. ZIJA je ispunjena neprestanom žudnjom za toplinom i ljubavlju. Istovremeno, ona je odlučna, hrabra, prkosna. I dovoljno snažna da, kada ljubav nađe, učini sve da je zadrži. Čak i po cenu gubitka i žrtve.
Nadam se da će čitaoci prepoznati prefinjenu lepotu romana ARARAT. I da će zavoleti ZIJU kao što je ja volim.
Ljiljana Habjanović Đurović"

Lajoš Zilahi

Lajoš Zilahi (Nađsalonta, Transilvanija , 27. mart 1891 — Novi Sad, 1. decembar 1974) jedan je od vodećih, ako ne i najčitaniji prozni mađarski autor dvadesetog veka.

Studirao je u Budimpešti pre nego što je poslat na front tokom Prvog svetskog rata. O svojim iskustvima sa ratišta potresno svedoči u romanu „Zarobljenici“ (mađ. Két fogoly).

Njegovo najpoznatije delo je „Ararat“, deo triologije, a najpotresnije „Samrtno proleće“. Njegovim delima provejava duh aristokratske Mađarske, odnosno Austrougarske, a izuzetno živim opisima uspeva da gane čitaoca. Lajoš Zilahi je sahranjen na budimpeštanskom groblju Kerpeši.


 

Komentari

• Dajana Jukic
Ararat je nesto najljepse sto sam procitala u prethodnih 10 god., a citam svaki dan. To je knjiga o ne samo madjarskoj plemenitaskoj obitelji vec o mnogim slicnim manje i vise znanim. Svi znamo za Anu Karenjinu i Emu Bovary. Ne cini li vam se da je Zita Dukaj nepravedno zapostavljena?

• Ivana Zajic
Zenu koja sve zrtvuje zarad ljubavi, nije tesko zavoleti.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Nema slike

Popust cena:
rsd

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272