Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Arhangelsk

Istorijski roman Istorijski roman

Arhangelsk

Autor: Robert Haris
Broj strana: 392
ISBN broj: 978-86-7436-653-0
Izdavač: Laguna Laguna
Godina izdanja: 2010.

Pregleda (30 dana / ukupno): 24 / 2086

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

Uzbudljivo putovanje

Britanski pisac Robert Heris, kome je prvi roman "Otaybina" 1992. godine donio internacionalnu slavu, autor je romana "Arhangelsk" koji je upravo objavila "Laguna".

Ova izdavačka kuća upoznala je čitaoce sa Herisom preko romana "Otaybina", jedne vrste negativne utopije koja smješta radnju u svijet kakav bio bio da je u Drugom svjetskom ratu pobijedio Hitler.
Roma "Otaybina" je bila u najužem izboru za prestižnu nagradu "Vitbred".

"Laguna" je takođe objavila i Herisov roman "Enigma" u kojem je fikcionalizovana priča o tajnom ratu povodom dekodiranja šifri, a roman "Pompeji", kao što se iz naslova može vidjeti, posvećen je propasti antičkog grada u najvećoj erupciji vulkana Vezuva prije dva milenijuma.

Heris, poznati novinar, autor emisija za britansku nacionalnu televiziju BBC, kolumnista "Sandej tajmsa" i pisac pet dokumentarističkih knjiga, među kojima je najpoznatija "Prodati Hitlera" o falsifikovanju Hitlerovog dnevnika, smjestio je radnju romana "Arhangelsk" u savremenu Rusiju.

Poznat po veoma pažljivom prikupljanju autentične građe za svaki roman da bi zvučao što uvjerljivije, Haris se dobro upoznao sa životom u Moskvi u postkomunističkom vremenu, a nesumnjivo je pročitao i gomilu knjiga i o vremenu vladavine Josifa Staljina.

Naime, glavni lik romana je istoričar Fluk Kelso koji je saznao da postoji tajni Staljinov dnevnik i odlučio da ga pronađe po svaku cijenu. Put ga vodi na krajnji sjever Rusije do luke Arhangelsk i do tajni komunističke strahovlade čije se posljedice osjećaju i sada.

Među mnogim preporukama koje prate ovaj roman najpouzdanija je ona koju je izrekao književni kritičar "Literari rivjua" Nikolaj Tolstoj, jer kao izdanak slavne porodice koja se poslije revolucije rasula po cijelome svijetu nesumnjivo poznaje domovinu svojih predaka.

Tolstoj je napisao da je "ostao zaronjen u ovu uzbudljivu, zadivljujuću knjigu sve dok nije dosegla kulminaciju u neverovatnom kraju".

"Čitaoce “Arhangleske” čeka uzbudljivo putovanje a uz to će i mnogo naučiti", navodi on.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Vaskrsli bogovi - Roman o Leonardu da Vinčiju

Vaskrsli bogovi - Roman o Leonardu da Vinčiju

Toma Vučić Perišić

Toma Vučić Perišić

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272