Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Bajaco

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Bajaco

Autor: Tomas Man
Broj strana: 101
ISBN broj: 978-86-7974-024-3
Izdavač: Alma Alma
Godina izdanja: 2010.

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
         
   
Naruči ili rezerviši sa 40 % popusta
 
         
         
340 rsd 310 rsd

10% dodatnog popusta za 2 ili više knjiga, osim knjiga koje su u pretplati i kompleta knjiga.

• Isporuka za 24 časa
• Plaćanje poštaru

 

Tomas Man, jedan od najvećih nemačkih pisaca svih vremena, rodio se u Libeku  u trgovačkoj porodici, kao drugo dete. On i brat mu Hajnrih dobiće još jednog brata i dve sestre. U detinjstvu nije mnogo obećavao, jer je u osnovnoj školi ponavljao dva razreda. No, već kao devetnaestogodišnjak, 1894. godine, objavljuje prvu pripovetku, pokazujući tako svoj umetnički dar, koji je, kako je sam govorio, nasledio od majke brazilke, portugalsko-kreolske krvi. Man je brzo shvatio da je pisanje njegovo pravo zanimanje pa će posle prve zbirke pripovedaka Mali gospodin Fridman (1896) već 1901. objaviti prvi tom romana Budenbrokovi, koji je jedno od njegovih najznačajnijih dela, inspirisano istorijom piščeve porodice.

Početkom 20. veka Man se nastanjuje u Minhenu, a 1904. ženi se Katjom Pringshajm, ušavši tako u jednu od najuglednijih minhenskih porodica. Njegova književna slava vrtoglavo raste, sve do Prvog svetskog rata, tokom kojeg Man podržava nemački nacionalizam. Posle rata vraća se peru, da bi 1924. objavio Čarobni breg, a 1929. dobio Nobelovu nagradu "za svoj veliki roman Budenbrokovi koji je postao prepoznatljiv kao jedno od klasičnih dela savremene književnosti".

Drugi svetski rat ispisaće novo poglavlje u životu Tomasa Mana. Predosetivši strahote nacizma on već 1933. zauvek napušta Nemačku. Pet godina živi u Švajcarskoj, a zatim u Americi. U Švajcarsku se vraća 1952. i u njoj ostaje do kraja života.


 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Esherove petlje

Esherove petlje

Hrana, krv, tlo - Genis Aleksandar

Hrana, krv, tlo - Genis Aleksandar

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272