Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Betonske konstrukcije

Građevinarstvo Građevinarstvo

Betonske konstrukcije

Autor: Dušan Najdanović
Broj strana: 248
ISBN broj: 9788674664059
Izdavač: Akademska misao Akademska misao
Godina izdanja: 2015.

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

Ne potcenjujući nikako druge materijale sa kojima se danas gradi, beton je, bez svake sumnje, materijal XX veka, a armiranobetonske konstrukcije su obeležile našu epohu.

Paralelno sa unapređenjem načina građenja i poboljšanjem kvaliteta betona i čelika kao građevinskih materijala, razvijale su se metode proračuna armiranobetonskih konstrukcija. Poznavanje ovih metoda, uz istovremeno posedovanje osećaja i znanja za pravilno konstruisanje detalja, neophodan je uslov da bi se projektovala dobra konstrukcija - sigurna, funkcionalna i trajna. Uz (a uvek treba imati na umu mogućnosti armiranog betona, njegove komparativne prednosti, a naročito treba poznavati njegove granice.Ova knjiga predstavlja, u najvećoj meri, sređen rukopis predavanja koja sam u poslednjih Šest godina održao na predmetu "Betonske konstrukcije" na Odseku za puteve i železnice Građevinskog fakulteta u Beogradu. Kako je to jednosemestralni predmet, izložena materija delimično prevazilazi predviđeni obim nastavnog plana, pa se nadam da će knjiga korisno poslužiti i studentima drugih odseka Građevinskog fakulteta.

U prvom delu knjige izložene su mehaničke, fizičke i reološke osobine materijala koji čine armirani beton, kao i uslovi zajedničkog rada betona i čelika. U sledećim poglavljima dati su postupci dimen-zionisanja. U savremenoj teoriji armiranobetonskih konstrukcija potpuno je prihvaćena Teorija graničnih stanja kao osnov dimenzionisanja, jer se jedino na taj način racionalno može da predvidi i objasni ponašanje konstrukcije kako u stanju eksploatacije, tako i u stanju granične ravnoteže. Međutim, u knjizi je prikazan i postupak dimenzionisanja prema dopuštenim naponima (Klasična teorija), ne samo zato što budući inženjeri treba da se snalaze u ranijim projektima koji su urađeni primenom ove teorije, već i zato što se u proračunu prema graničnim stanjima upotrebljivosti koriste metode proračuna bazirane na postupcima Klasične teorije.U knjizi ovog obima i namene nije moguće izložiti ukupnu problematiku vezanu za oblast armiranobetonskih konstrukcija. Zbog toga je od prikaza armiranobetonskih konstrukcija i njihovih elemenata, koji čine drugi deo knjige, dato samo ono što je najznačajnije i od interesa za studente.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Nema slike

Popust cena:
rsd

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272