Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Bogataši i siromasi

Ekonomija Ekonomija

Bogataši i siromasi

Autor: Branko Milanović
Broj strana: 220
ISBN broj: 978-86-519-1194-4
Izdavač: Službeni glasnik Službeni glasnik
Godina izdanja: 2012.

Pregleda (30 dana / ukupno): 15 / 2121

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
         
   
Naruči ili rezerviši sa 40 % popusta
 
         
         
1080 rsd

10% dodatnog popusta za 2 ili više knjiga, osim knjiga koje su u pretplati i kompleta knjiga.

• Isporuka za 24 časa
• Plaćanje poštaru

 

Ko je najbogatiji čovek svih vremena? Da li mesto Vašeg rođenja utiče na iznos novca koji ćete zaraditi za života? Kako biste to znali? Zašto – osim kao kuriozitet – ova pitanja imaju smisla? U Bogataši i siromasi Branko Milanović, jedan od vodećih svetskih eksperata za pitanja bogatstva, siromaštva i ponora koji ih deli, objašnjava ove i druge misterije o nejednakom prostiranju bogatstva u svetu, današnjem i nekadašnjem. U tri eseja, Milanović na popularan način predstavlja tri tipa razlika u bogatstvu: unutar jedne zemlje, između zemalja i između pojedinaca u celom svetu. NJih prate zanimljive priče koje je nazvao vinjetama, u kojima ćemo naći odgovore na pitanja koliko je zaradila Ana Karenjina time što se zaljubila? Kakvo je poređenje između bogatih antičkih Rimljana i današnjih bogataša? Gde se na kenijskoj raspodeli dohotka nalazi Obamin deda? Šta bi marksizam rekao o savremenom svetu? Kako mesto življenja utiče na nečije imanje? Cilj priča je da se otkrije važnost uloge koju razlike u dohotku i bogatstvu, izobilju i siromaštvu, igraju u našim svakodnevnim životima, kao i značaj koji su imale tokom istorije. I pored zanimljivosti, ovo je ozbiljna knjiga. Ona se bavi dubokim pitanjima uticaja (ne)jednakosti na savremeni svet i mogućnostima da ekstremna nejednakost ugrozi socijalni poredak.

Branko MilanovićKriminal i ekonomski rast

Diktatura ili demokratija su besmislene kategorije ako niko ne može da vas zaštiti od fizičkog nasilja, ako vašu decu nekažnjeno tuku u školi, a kriminalci vam obijaju stan.


Na prvi pogled izgleda da između kriminala i ekonomskog rasta nema mnogo dodirnih tačaka. Ali tačno je upravo suprotno. Bez značajnog iskoraka u rešenju problema kriminala i korupcije malo je verovatan i povratak srpske ekonomije na neku prihvatljivu stopu privrednog rasta. Otuda je ključno da građani, naročito u vreme predizborne kampanje, jasno uvide da je ,,stop kriminalu” jedan od načina da i na sopstvenoj ,,koži” osete poboljšanje kvaliteta života i ekonomski boljitak.

Problem kriminalizacije srpskog društva proteže se više od 20 godina. Od akcije ,,Sablja” do danas dosta je učinjeno na zaustavljanju i osuđivanju onih koji su odgovorni za najbezobzirnije nasilne zločine, od svakojakih zemunskih i surčinskih klanova, sa sve čudovišnijim imenima kao što su Budala, Životinja i slično. Većina njih se sada nalazi iza rešetaka što je svakako bio veoma važan, iako samo prvi, korak.

POLITIKA.

Vikipedija

Branko Milanović, rođen 24. oktobra 1953. godine u Parizu, ekonomista.

Završio je Ekonomski fakultet u Beogradu, gde je i doktorirao. Specijalista je za pitanja siromaštva, nejednakosti u raspodeli dohotka i socijalne politike. Radi u Svetskoj banci kao vodeći ekonomista, a predaje o tranziciji na Univerzitetu Džon Hopkins u Baltimoru, SAD. Član je Instituta G-17 i Centra za liberalno-demokratske studije. Glavne knjige su: Liberalizacija i preduzetništvo (1989), Ekonomske nejednakosti u Jugoslaviji (1990) i Raspadanje svetova: merenje međunarodne i globalne nejednakosti (2005).

 

Komentari

• Ivana Zajic
Novac je bitan, ali ne i presudni faktor u zivotu.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Uspon Kine

Uspon Kine

Primenjena revizija u privredi i javnom sektoru

Primenjena revizija u privredi i javnom sektoru

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272