Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Brazil nije za početnike

Putopis Putopis

Brazil nije za početnike

Autor: Predrag Dragosavac
Broj strana: 216
ISBN broj: 978-86-84149-99-4
Izdavač: MOST ART MOST ART
Godina izdanja: 2016.

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

Knjiga Brazil nije za početnike čitaocima realno, lepim narativnim stilom dočarava Brazil. Saznajemo kako žive ljudi u Brazilu, vrlo interesantne istorijske podatke, ali i savremene društvene procese i kretanja u petoj po veličini zemlji sveta… “, napisala je u kratkoj recenziji Nevena Konstantinović, novinarka Radio Beograda, dok Roman Balvanović, iz Jugoslovenskog udruženja latinoamerikanista, knjigu definiše kao kombinaciju putopisa i eseja i mešavinu zapažanja, utisaka, priča, razmišljanja, fakata i stavova. “Tekst je zanimljiv, svež, iskren, a jezik – spontan, govorni, nepretenciozan… U jedinstveni melanž suptilno su utkane opaske, komentari, citati, zapisi, pesme. Nađene su dodirne tačke između naše zemlje i Brazila čime se tka jedna lepa veza”, kaže Balvanović.

Naslov knjige je citat “izreke” Antonija Karlosa Žobima, na koricama je ispisan kaligrafijom brazilskog pixaçao grafita, dok ilustracija predstavlja “re-miks” čuvene slike “Abaporu” brazilske modernističke slikarke Tarsile do Amaral. Na jeziku Tupija, starosedelaca Brazila, abaporu znači “čovek koji jede ljude” i ta slika Tarsile do Amaral bila je ilustracija uz “Antropofagijski manifest” pesnika Osvalda de Andradea, koji je slavio brazilski “kulturni kanibalizam”, odnosno hibridnost brazilske kulture. Moglo bi da se kaže da je ideja “kulturnog kanibalima” nit koja se provlači kroz celu knjigu.

Autorsko rešenje naslovne strane i korica delo je Nevene Dragosavac, dok je dizajn i prelom knjige uradio Pablo Mayal. Uvodni tekst – “umesto predgovora” – napisao je Draža Petrović. Knjiga ima 208 strana i brzo se čita… Onima koji u Brazil putuju može da posluži i kao kulturni vodič; onima kojima to putovanje još nije u planu, približiće Brazil mnoštvom neposrednih susreta, priča i dogodovština, ali i bogatom faktografijom svih vrsta.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Još malo pa nestalo

Još malo pa nestalo

Japan - pokušaj tumačenja 2

Japan - pokušaj tumačenja 2

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272