Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Brazilski akvarel

Roman Roman

Brazilski akvarel

Autor: Aleksandar Bjelogrlić
Broj strana: 229
ISBN broj: 978-86-6053-047-1
Izdavač: Agora Agora
Godina izdanja: 2011.

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
         
   
Naruči ili rezerviši sa 40 % popusta
 
         
         
756 rsd 720 rsd

10% dodatnog popusta za 2 ili više knjiga, osim knjiga koje su u pretplati i kompleta knjiga.

• Isporuka za 24 časa
• Plaćanje poštaru

 

U formi romana-lavirinta, rasvetljavaju se sprege kriminala i državnih struktura, ali i nepokolebljiva staza onog individualca koji, po nezaboravnom određenju jednog klasika žanra, “po ulicama zla mora koračati a da sam po sebi nije zao, ukaljan ili uplašen”.

Diskretnim meditativnim opservacijama i unakrsnim referencama autor problematizuje ključni motiv spoljašnje duše, sadržan u narodnoj pripoveci Aždaja i carev sin. Aždaja kao htonsko biće otelotvorava zlokobnu silu na razmeđi realnog sveta i onostranog, a otelotvorenje ove drevne predstave zla i pohlepe u ovom romanu jeste prvi čovek tajne organizacije za proizvodnju i promet narkotika, koji operacijama rukovodi iz ruske prestonice.

Sam Brazilski akvarel predstavlja modernu verziju drevnog samsonskog motiva života ili duše koji naizgled bezbedno počivaju u nekom udaljenom carstvu...

"Nema baš mnogo onih koji, kao Bjelogrlić, uspevaju da – u svojim najinspirisanijim trenucima – čitaocu ponude prozu duboko ukorenjenu u ovde i sada, sa socijalno i geografski više nego prepoznatljivim likovima, predelima i situacijama, a da istovremeno žanrovski i senzibilitetski fokus
izrazito pomere ili ka naglašenoj liričnosti ili ka osobenoj (polu)fantastici."
Teofil Pančić

"Bjelogrlić se pokazuje kao stvaralac od vizije koji se ne plaši da se zaveze svojom pouzdanom intuicijom, ali i da se na vreme zaustavi pred nerazrešivom tajnom. On se ne upušta pomodno u jedno zagonetno područje; on ima izrazitu sklonost, tanano čulo da se hvata u koštac sa neuhvatljivim silama."
Sava Babić

"Bjelogrlić pokazuje ono bez čega se ne može dobro pisati – pravi pripovedački eros kao posledicu talenta i ljubavi prema stvaranju priče; i uz to, solidnu informisanost o oblicima tradicionalnije zasnovanih oblika moderne pripovedačke umetnosti. Zbog tih obično retkih vrlina, on pripoveda pitko, naizgled lako, uzbudljivo, sa osećajem za ritam i sa sposobnošću da kontroliše digresivnost."
Vasa Pavković

"Bjelogrlićeva bitna prednost jeste salivena rečenica, držanje konaca fabule u sigurnoj ruci, kompozicioni mehanizam precizan poput švajcarskog sata (singerovski precizan), priča savršeno izvedena od početka do kraja."

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Frajer sa susednog groba

Frajer sa susednog groba

I noć se uvukla u njegovo srce

I noć se uvukla u njegovo srce

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272