Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Budućnost moći Džozef S. Naj

Politika Politika

Budućnost moći Džozef S. Naj

Autor: Džozef S. Naj
Broj strana: 276
ISBN broj: 978-86-523-0062-4
Izdavač: Arhipelag Arhipelag
Godina izdanja: 2012.

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

Zašto je savremeni svet ispunjen napetostima i prikrivenim ili dramatičnim sukoba?
Kako nastaje moć?
Ko je danas moćan?
Da li su u našem vremenu države izgubile monopol na moć?
Da li je SAD dominantna sila ili sila koja sve vidljivije gubi dominaciju?
Šta će biti s Kinom?
Kako će izgledati naš svet u narednim godinama i decenijama?
Pročitajte danas da biste razumeli sutra.

Prikaz izdanja na hrvatskom

MOĆ EVOLUIRA.

KAKO ĆE MOĆ DELOVATI, I KAKO ĆE SE MENJATI U 21. VEKU?

U šesnaestom veku kontrola kolonija i mase zlata dala je prednost Španiji; u sedamnaestom veku Holandija je profitirala od trgovine i financija; u osamnaestom Francuska je bila na dobitku zbog svoje veće populacije i vojske, a u devetnaestom je moć Britanije počivala na prvenstvu zemlje u industrijskoj revoluciji i na svojoj mornarici.

U doba Kenedija i Hruščova, resursi moći merili su se prema nuklearnim projektilima, industrijskom kapacitetu, kao i broju naoružanih ljudi i tenkova spremno poređanih za prelazak ravnica Istočne Evrope. Ali globalno informatičko doba dvadesetprvog veka brzo pretvara te tradicionalne oznake moći u zastarele, preraspoređujući odnose moći.

U Budućnosti moći, Joseph S. Nye, Jr., dugogodišnji analitičar moći i praktičar iz prve ruke u radu vlade, daje snažnu naraciju koja razmatra pomake, inovacije, tehnologije i nove odnose, koji će definisati dvadeset i prvi vek. On prikazuje kako se resursi moći prilagođavaju digitalnom dobu i kako strategije pametne moći moraju uključiti više od vojne snage neke zemlje. Informacije koje su nekada bile rezervisane za vladu, danas su dostupne za masovnu potrošnju. Internet je doslovce stavio moć na vrhove prstiju nedržavnih izvršitelja i omogućio im da lansiraju kibernapade na vlade iz svojih domova, i da stvore sigurnosne pretnje koje se osećaju širom sveta. Ali kibernetičko doba takođe je stvorilo novu granicu moći među državama, prepunu prilika za zemlje u razvoju. Na početku dvadesetprvog veka, Amerika je imala oko četvrtinu proizvodnje na svetu, i samo 5 posto svetskog stanovništva.

Bila je nedvosmisleno najmoćnija država u svetu, nedostignuta u vojnoj snazi i u vlasništvu nad svetskim resursima. Danas, Kina, Brazil, Indija i druge zemlje povećavaju svoje udele u resursima svetske moći, ali ostaje malo verovatno da će dostići Ameriku kao najmoćniju državu, pod uslovom da Sjedinjene Države usvoje nove strategije osmišljene za globalno informatičko doba. Presudni učinak interneta na prirodu moći zajednički je interes država širom sveta. Proučavajući to što znači imati moć u dvadesetprvom veku, "Budućnost moći" osvetljava put unapred.

“Joseph Nye najistaknutiji je američki stručnjak za sadržaj, raznolikosti, koristi i zloupotrebe moći. On piše sa spoznajama koje bi neki predsednik ili državni sekretar smatrao dragocenim, i spoljnu politiku čini manje stranom za svakog čitaoca. Ako vam je cilj razumeti svetske odnose u dvadesetprvom veku, ne može postojati bolji vodič od Budućnosti moći.”
MADELEINE K. ALBRIGHT, bivši državni sekretar SAD-a

“Moć je nekad proizlazila iz nadzora nad pomorskim putovima. U budućnosti, objašnjava Joe Nye, dolaziće od sposobnosti kormilanja po informatičkim putevima kibernetičkog prostora, i kontrolisanja naracija koje utiču na ljude. Sveobuhvatnu u temama, ali specifičnu u primerima, ovu je knjigu uzbudljivo čitati, i fascinantno je o njoj razmišljati.”
WALTER ISAACSON, predsednik i glavni izvršni rukovodilac Aspenskog instituta

“Ako tražite briljantnu i izvornu analizu kibermoći, pročitajte peto poglavlje Budućnosti moći Josepha S. Nyea. Ako tražite najbolju dostupnu celovitu analizu moći u svetskoj politici, pročitajte celu knjigu.”
ROBERT O. KEOHANE, profesor javnih i međunarodnih odnosa, Škola javnih i međunarodnih odnosa Woodrow Wilson, Univerzitet u Prinstonu.

“U ovoj magistralnoj knjizi Joseph Nye nudi vrlu čitku sintezu preko dve decenije pojmovno inovativne nauke. On daje prodornu sondažu u različite vrste moći, analizira prelaze između država u usponu i u padu, i istražuje difuziju moći od države prema nedržavnim akterima. Nyeova liberalno-realistička strategija je uverljiva: Amerika može zaustaviti političko propadanje i produžiti ekonomsko blagostanje pridržavajući se strategije pametne moći koja odbija da traži primat i preferira da se uskladi sa drugim državama. Ova knjiga bi trebalo da postane obavezno štivo za svakoga ko je zainteresovan za međunarodne odnose.”
PETER J. KATZENSTEIN, Walter S. Carpenter, Jr., profesor međunarodnih studija, Univerzitet Cornell

“Joseph Nye iskristalisao je deceniju discipliniranih, pragmatičnih i uticajnih razmišljanja o tome šta je moć i šta bi trebalo da bude. Svojim zaštitnim znakom spoja jasnoće i uverljivosti, Nye je ponudio protivotrov za bojazni o novim moćnim državama i za strahove o propadanju Amerike.”
STROBE TALBOTT, autor knjige “Veliki pokus: priča o drevnim carstvima, modernim državama i potrazi za globalnom državom”


Kratak sadržaj:

Predgovor hrvatskom izdanju (napisao dr. Josip Glaurdić)
Predgovor
I. VRSTE MOĆI
Što je moć u globalnim odnosima
Vojna moć
Ekonomska moć
Meka moć
II. POMACI U MOĆI: DIFUZIJE I TRANZICIJE
Difuzija i kibermoć
Prijenos moći: Pitanje američkog zalaza
III. POLITIKA
Pametna moć

Joseph S. Nye, Jr., je istaknut univerzitetski profesor (Distinguished Service Professor) i bivši dekan Kenedijeve škole državnog upravljanja na Univerzitetu Harvard. Od 1977. do 1979. bio je zamenik državnog podsekretara za sigurnosnu pomoć, nauku i tehnologiju i bio je predsednik Radnim skupom Nacionalnog sigurnosnog veća za neširenje nuklearnog oružja. Od 1993. do 1994. bio je predsednik Nacionalnog obaveštajnog veća i 1994. i 1995. radio je kao pomoćnik ministra za obranu za Međunarodne sigurnosne odnose. U svim ovim agencijama primio je istaknute nagrade za rad. Takođe je od 1986. do 1993. bio američki predstavnik u Savetodavnom povereništvu za pitanja razoružanja glavnog sekretara OUN-a. Nye je član Američke akademije nauke i umetnosti, Američke diplomatske akademije i Britanske akademije. Primio je nagradu “Woodrow Wilson” od Univerziteta u Prinstonu, nagradu “Charles Merriam” od Američkog politoločkog društva, nagradu za istaknutog naučnika od Asocijacije za međunarodne studije, kao i francuski red akademskih palmi (Ordre des Palmes Académiques). Autor je mnogih dela, među njima i knjige “Paradoks američke moći: Zašto jedina svjetska velesila ne može djelovati sama” (The Paradox of American Power: Why the World’s Only Superpower Can’t Go It Alone, 2002).

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Demontaža naroda

Demontaža naroda

Ka postistoriji sveta

Ka postistoriji sveta

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272