Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Da li ste za ples

Priručnik Priručnik

Da li ste za ples

Autor: Aleksandar Josipović
Broj strana: 114
ISBN broj: 978-86-85129-89-6
Izdavač: Utopia Utopia
Godina izdanja: 2011.

Pregleda (30 dana / ukupno): 9 / 1709

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

Zašto je telo toliko interesantno? Pre svega, imamo jedno telo i u tome se svi slažemo. Bez obzira na to da li smo debeli ili mršavi, niski ili visoki. Plesači uglavnom pred ogledalom pokušavaju da vežbom postignu svoj maksimum, i to do krajnjih granica. Koliko je fantastično videti nekoga da izvede deset pirueta koje su u potpunosti dobro postavljene i kontrolisane! Zašto smo uvek zadivljeni kada vidimo atletičare ili akrobate dok izvode svoju tačku? To je zbog tela, a telo je nešto što nas sve povezuje. Pokušajte da izvedete dve piruete u dnevnoj sobi, pa ćete odmah uvideti koliko je to teško. A taj isti plesač će i sledećeg dana pokušavati da dostigne svojih 11 pirueta. Ova knjiga na jednostavan način objašnjava fenomen tela.

Erik Sorensen
asistent koreografa baleta u Mulen Ružu, profesor plesa

Deo knjige Aleksandra Josipovića, koji se odnosi na muzičku formu, u malo reči sažima razvoj ritma kako sa istorijskog, tako i sa filozofskog stanovišta. Vrlo jednostavni tehnički opisi omogućavaju čitaocu – bio on amater ili profesionalac – da stekne sveobuhvatnu sliku o bogatstvu ritmičkih struktura, pomažući mu tako da zaista razume neraskidivu vezu između ritma i plesa.

Ghassan Yammine
pijanista i kompozitor, direktor i upravnik Muzičke škole Ghassan Yammine ”Le réseau des arts“ u Libanu, član Upravnog odbora FFEM (Saveza muzičkih institucija u Francuskoj) i član AEC (Evropskog udruženja konzervatorijuma)

Pokretom definisan prostor, apstraktno nešto oteto od ništavila, koji definiše čoveka kao takvog, njegovu permanentnu teskobu i upitanost nad sopstvenim postojanjem, tera ga da kontroliše deo mikrouniverzuma koji sobom definiše sa uvek prisutnom nadom da se taj njegov napor može preneti na širi kontekst.
Upravo u ovom delu Aleksandra Josipovića nalazimo ona mesta gde se konkretno dotiče apstraktnog, pokušaj da se promišljanjem iznedrenim kroz praksu ova granica učini difuznom. Težak zadatak, ali dobro obavljen.

Ashok Murty
arhitekta


 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Aktuelni problemi međunarodnog prava

Aktuelni problemi međunarodnog prava

Katastar nepokretnosti

Katastar nepokretnosti

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272