Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Digitalna fotografija i PC

Digitalna fotografija Digitalna fotografija

Digitalna fotografija i PC

Autor: Danijel Milašinović
Broj strana: 320
ISBN broj: 86-7310-260-x
Izdavač: Kompjuter biblioteka Kompjuter biblioteka
Godina izdanja: 2003.
Kataloški broj: 243.

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

Tehnička i kreativna strana digitalne fotografije. Ova knjiga, koja je pred Vama, predstavlja, u izvesnom smislu, udžbenik, priručnik i mini bibliju. Nadamo se da će doprineti popularizaciji fotografije u tehničkom i kreativnom smislu.

Digitalna tehnologija je snažno i odlučno je zakoračila u sve oblasti ljudske delatnosti, pa i u oblast fotografije kojom je oko 150 godina vladala hemija. Sudbina koja je zadesila tehnologiju amaterskog filma zadesiće, pre ili kasnij, i klasičnu tehnologiju fotografskog filma. Pitanje je samo vremena kada će klasični fotoaparati sa filmom, nažalost ili na sreću, otići u muzejske vitrine. Za to najveću zaslugu ima razvoj digitalne tehnologije za potrebe osmatranja iz kosmosa i razvoj kompjutera i skenera.

Jedna slika vredi više od hiljadu reči!!! Tu staru izreku i je mnogo puta potvrdila praksa. Fotografija, kao realni odraz stvarnosti i pouzdani svedok događaja, neumitno je ušla u pore života čoveka. Fotoaparati i kamere krstarile su nepreglednim prostranstvima vasione, tamnim dubinama okeana i stigle na tlo Meseca. Ti zaustavljeni trenuci života nalaze se svuda oko nas, od spomenara, novina, knjiga, pa do web sajtova. Fotoaparat ili foto kamera je zaista čudesan izum. Metalno-plastična spravica sa hladnim staklenim okom prenosi sve one predivne nijanse boja prirode i raspoloženja čoveka u jednom zaustavljenom trenutku.

Od prve kamere opskure nije prošlo mnogo vremena, ali je fotografska tehnika i tehnologija, za razliku od slikarske, doživela veoma brz razvoj. Od glomazne nezgrapne kutije na stalku, koja je snimala na jednu staklenu ploču sa fotoosetljivim slojem, danas digitalni fotoaparat veličine kutije cigareta može da snimi nekoliko desetina, pa i stotina snimaka.

Zahvaljujući fotografiji kao dokumentu i nemom svedoku, čovečanstvo je bolje upoznalo svoju prošlost, a nadamo se – u korist bolje budućnosti. Svet ispred objektiva se znatno izmenio, tehnološki je napredovao mnogo, ali čovek iza kamere nije napredovao civilizacijski - etički ni približno toliko. Objektivi kamera i danas češće snimaju tužne nego radosne događaje, jer morbidnu prirodu nekih dvonožaca više uzbuđuje nesreća nego sreća. Večna nesrazmera između čovekovog uma, svesti i svesti postaje izgleda sve veća. Uloga fotografije je upravo u tome da, između ostalog, beleži nedela ljudskog roda da bi ti snimci kao poslužili kao dokument osude u borbi za bolji svet sutrašnjice.

Treći milenijum, a posebno 21. vek, je digitalno doba, doba brojeva i simbola. Razvoj digitalne kompjuterske tehnologije, posebno skenera omogućio je i ubrzao razvoj digitalnih fotoaparata.

Pitanje je samo vremena, koje se meri sa jednocifrenim brojem godina, kada će preovlađujuću ulogu u gotovo svim oblastima fotografije preuzeti digitalna tehnologija. Upravo zbog toga, neophodno se upoznati sa njenim karakteristikama, mogućnostima, prednostima i nedostacima.

Kratak sadržaj:

Predgovor

Poglavje 1: Tehnologija digitalne fotografije
Poglavje 2: Digitalni fotoaparat
Poglavlje 3: Kreativna digitalna fotografija
Poglavlje 4: Tehnika snimanja digitalnim fotoaparatom
Poglavlje 5: Motivi - objekti za snimanje
Poglavlje 6: Pregledanje digitalnih snimaka na kompjuteru
Poglavlje 7: Obrada digitalnih snimaka na kompjuteru
Poglavlje 8: Izrada digitalnih snimaka
Poglavlje 9: Pretvaranje klasičnih fotografija u digitalne
Poglavje 10: Arhiviranje digitalnih snimaka i fotografija
Poglavlje 11: Izbor fotoaparata, foto štampača i skenera
Poglavlje 12: Isplativost digitalnih fotografija

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Photo Restoration From Snapshots to Great Shots

Photo Restoration From Snapshots to Great Shots

Digitalna fotografija 3

Digitalna fotografija 3

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272