Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Đorđe Vajfert (1850-1937)

Memoari Memoari

Đorđe Vajfert (1850-1937)

Autor: Saša Damnjanović
Broj strana: 215
ISBN broj: 978-86-519-1929-2
Izdavač: Službeni glasnik Službeni glasnik
Godina izdanja: 2015.

Pregleda (30 dana / ukupno): 6 / 1182

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
         
   
Naruči ili rezerviši sa 40 % popusta
 
         
         
3300 rsd 3000 rsd

10% dodatnog popusta za 2 ili više knjiga, osim knjiga koje su u pretplati i kompleta knjiga.

• Isporuka za 24 časa
• Plaćanje poštaru

 

Život i delo Đorđa Vajferta nezasluženo su prekriveni velom zaborava, a naš dug prema ovom čoveku je toliko veliki da će biti potrebne generacije da mu se odužimo. Đorđe Vajfert je ugradio sebe, svoju energiju i misao u srpsku budućnost više od nekih vladara o kojima učimo u udžbenicima u kojima Vajfertova dela nisu dobila mesto. U trenutku obeležavanja 165 godina od rođenja Đorđa Vajferta članovi Fondacije ispunili su još jednu moralnu obavezu koju su zacrtali osnivanjem Fondacije. Objavljivanjem ove knjige otrgnuli smo od zaborava lik i delo posebnog čoveka koji je uvek bio spreman da pomogne otadžbini i svom narodu. Čoveka čiji su čitav život i delo bili vođeni principima etičnosti i humanosti.

Davno je Vilijem Fokner rekao: „Prošlost ne umire, jer nije ni prošla“ i nema boljeg primera od Đorđa Vajferta i njegove zaostavštine. Kada pogledamo sve ono što čini moderan život naše zemlje danas, otkrivaju nam se rezultati rada ovog velikana: Narodna banka Srbije, Kovnica novca, rudnici u Boru i Kostolcu, Železara u Smederevu, pivnice i škole, bolnice, internati…

Đorđe Vajfert je ceo svoj život i ambicije usmerio u nastanak i razvoj mlade srpske države i bio je sastavni deo njene borbe za samostalnost, kao i transformacije u modernu evropsku zemlju. Bio je vizionar čiji je životni moto bio „treba davati da bi se opet steklo“. Njegova vizija bila je usmerena u budućnost. Svoje nasleđe je ostavio na raspolaganju državi i narodu. Osim toga, što je mnogo vrednije, ostavio je iza sebe snažne moralne, humanitarne i ljudske obrasce za naredna pokolenja. U vremenima koja su usledila ti obrasci nisu poštovani i prihvaćeni. Nije zadatak istorije da samo stoji prašnjava u muzeju već da nas nauči ljudskosti i etičkom pravcu u kome bi trebalo da se krećemo. A boljeg primera i boljeg učitelja od Đorđa Vajferta teško da i mnogo veći narodi od Srba mogu da nađu.

Miljan Šćekić, predsednik Fondacije Đorđe Vajfert

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Šmekerke

Šmekerke

Ožeži pa beži : James Brown i potraga za američkim soulom

Ožeži pa beži : James Brown i potraga za američkim soulom

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272