Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Đorđe Vajfert (1850-1937)

Memoari Memoari

Đorđe Vajfert (1850-1937)

Autor: Saša Damnjanović
Broj strana: 215
ISBN broj: 978-86-519-1929-2
Izdavač: Službeni glasnik Službeni glasnik
Godina izdanja: 2015.

Pregleda (30 dana / ukupno): 15 / 1129

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
         
   
Naruči ili rezerviši sa 40 % popusta
 
         
         
3300 rsd 3000 rsd

10% dodatnog popusta za 2 ili više knjiga, osim knjiga koje su u pretplati i kompleta knjiga.

• Isporuka za 24 časa
• Plaćanje poštaru

 

Život i delo Đorđa Vajferta nezasluženo su prekriveni velom zaborava, a naš dug prema ovom čoveku je toliko veliki da će biti potrebne generacije da mu se odužimo. Đorđe Vajfert je ugradio sebe, svoju energiju i misao u srpsku budućnost više od nekih vladara o kojima učimo u udžbenicima u kojima Vajfertova dela nisu dobila mesto. U trenutku obeležavanja 165 godina od rođenja Đorđa Vajferta članovi Fondacije ispunili su još jednu moralnu obavezu koju su zacrtali osnivanjem Fondacije. Objavljivanjem ove knjige otrgnuli smo od zaborava lik i delo posebnog čoveka koji je uvek bio spreman da pomogne otadžbini i svom narodu. Čoveka čiji su čitav život i delo bili vođeni principima etičnosti i humanosti.

Davno je Vilijem Fokner rekao: „Prošlost ne umire, jer nije ni prošla“ i nema boljeg primera od Đorđa Vajferta i njegove zaostavštine. Kada pogledamo sve ono što čini moderan život naše zemlje danas, otkrivaju nam se rezultati rada ovog velikana: Narodna banka Srbije, Kovnica novca, rudnici u Boru i Kostolcu, Železara u Smederevu, pivnice i škole, bolnice, internati…

Đorđe Vajfert je ceo svoj život i ambicije usmerio u nastanak i razvoj mlade srpske države i bio je sastavni deo njene borbe za samostalnost, kao i transformacije u modernu evropsku zemlju. Bio je vizionar čiji je životni moto bio „treba davati da bi se opet steklo“. Njegova vizija bila je usmerena u budućnost. Svoje nasleđe je ostavio na raspolaganju državi i narodu. Osim toga, što je mnogo vrednije, ostavio je iza sebe snažne moralne, humanitarne i ljudske obrasce za naredna pokolenja. U vremenima koja su usledila ti obrasci nisu poštovani i prihvaćeni. Nije zadatak istorije da samo stoji prašnjava u muzeju već da nas nauči ljudskosti i etičkom pravcu u kome bi trebalo da se krećemo. A boljeg primera i boljeg učitelja od Đorđa Vajferta teško da i mnogo veći narodi od Srba mogu da nađu.

Miljan Šćekić, predsednik Fondacije Đorđe Vajfert

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Born to Run

Born to Run

Tušta i tma srpsko-hrvatska prepiska

Tušta i tma srpsko-hrvatska prepiska

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272