Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Doktor Aron - Vuk Drašković

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Doktor Aron - Vuk Drašković

Autor: Vuk Drašković
Broj strana: 313
ISBN broj: 978-86-491-0062-60
Izdavač: Srpska reč Srpska reč
Godina izdanja: 2010.

Pregleda (30 dana / ukupno): 58 / 6533

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

"Vuk Drasković;, jedan od najtiražnijih srpskih pisaca, autor bestselera "Sudija", "Noz", "Molitva", "Ruski konzul", "Noć Đenerala", napisao je novi roman "Doktor Aron".

Ovo književno delo umetnički i estetski je najušpesnije u skoro tri decenije dugom stvaralaštvu njegovog autora.

Novi Draskovićev roman plod je višedecenijskog promišljanja autora, beleženja značajnih misli, zapisivanja stvarnih događaja, umetničke interpretacije i taloženog iskustva.

Ističući da je Drašković pisac velikog životnog, političkog, i spisateljskog iskustva, osnivači nagrade naveli su i da se njegov novi roman možda neće dopasti potomcima, prijateljima i produženim rukama onih koje doktor Aron žigoše psovkom (“komunistička ološ”), kao i da će ga “članovi žirija oficijelnih iliti nametačkih književnih nagrada u ovoj zemlji ignorisati, kako već i priliči jednom svetu koji je pisac kritikovao na najdelotvorniji način”.

“Ispričan diskretno, roman započinje begom od samoće doktora Arona, ludnicom, a završava se simbolično, snom, i teškim pitanjima, koje savremena srpska proza izvrdava. Prelistajte ponovo početak Manovog Doktora Faustusa. Man započinje svoj roman kao privremenu biografiju genijalnog muzičara, i Drašković je iznašao sličan, dobar početak. Ali pre toga je skupio i pronašao građu, i dobar podsticaj u paklenim krugovima te građe. Građe - koja - u stvarnosti nije ni izbliza rasvetljena u našoj umetničkoj prozi na adekvatan način. Više je bilo pokušaja da se rasvetli agonija i drama tzv. Titonika, ali su rezultati izostali”, navedeno je u obrazloženju odluke o nagradi Draškoviću.

Kako je navedeno, Draškovićev Doktor Aron, kao lik, razlikuje se od Geteovog ili Manovog Fausta po tome što je sa bogatim psihijatrijskim i drugim mističkim iskustvom stremio onostranom, što je raskidao savez sa đavolom.

“Ljudski je priznati da je Vuk Drašković napisao uverljiv i realan roman, izuzetno ubedljiv, a to je ono što se traži od pisca i zašta mu se mora skinuti kapa, roman koji se neće dopasti ‘dremljivim i ostrašćenim sovama’ u zemlji u kojoj živi, a koji su navikli na ugodnost laži (bez obzira ma ko da su oni: novinari, kritičari, politički neistomišljenici, državni pesnici, inicijalima potpisani autori i urednici redakcijskih komentara, promašeni i jednoumni ljudi, razočarani sledbenici V. Draškovića, i mnogi drugi)... Drašković je pisao svoj najnoviji roman, ne da bi likovao, koliko da bi olakšao svoju patnju. On nije ulepšavao istinu, koju je dugovao sebi, i svojim čitaocima. Nekome se to možda neće dopasti? Pa šta? Zar se knjige pišu da bi se nekom dopadale?”, navedeno je u obrazloženju.

Nagrada će Draškoviću, koji je lider Srpskog pokreta obnove i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, biti uručena u Svečanom salonu Grada Požarevca 19.3. u podne.

Draškovićev roman “Doktor Aron” bio je u širem izboru za NIN-ovu nagradu, a našao se i među 25 najčitanijih knjiga prošle godine u javnim biblioteka u Srbiji - prema anketi koju Narodna biblioteka Srbije svake godine sprovodi u opštinskim i gradskim bibliotekama.

Radnja se dešava u Beogradu 80-ih godina, uoči i neposredno nakon Titove smrti, a glavni lik je beogradski psihijatar koga je Drašković osmislio, kako je izjavljivao na promocijama, inspirisan jednim prijateljem koji je svojevremeno okupljao oko sebe intelektualnu elitu bivše Jugoslavije.

Književnu nagradu “Gospođin vir” osnovali su početkom 2008. godine Centar za kulturu i Edicija Braničevo antibirokratsku, godišnju nagradu za najbolju knjigu poezije, roman, ili knjigu eseja/ogleda koja se dodeljuje prvenstveno pojedincima koji se u svojim delima suočavaju sa umnim i duhovnim naporom, mističnim iskustvom i pesničkim lavirintom.

Nagrada se sastoji od skulpture (rad akademskog slikara Dragiše Miloševića) i novčanog dela.

Izvor: Seecult.

 

Komentari

• DR
Beograd 80-tih. Još se lečimo, samo ne znamo od čega. Zaboravili smo, jer sve zaboravljamo.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Grci

Grci

Tužbalica o gladi - Žan Mari Gistav Le Klezio - MEDIA

Tužbalica o gladi - Žan Mari Gistav Le Klezio - MEDIA

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272