Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Fašizam i nacizam

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Fašizam i nacizam

Autor: Andrej Mitrović
Broj strana: 110
ISBN broj: 978-86-7558-652-4
Izdavač: Čigoja štampa Čigoja štampa
Godina izdanja: 2010.

Pregleda (30 dana / ukupno): 11 / 4702

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

Sintetizovati sopstvene bogate istraživačke rezultate sa onima velikog broja stranih i domaćih istoričara koji su se bavili ovim problemom, takođe je nezahvalan zadatak. Profesor dr Andrej Mitrović spada, svakako, u red onih evropskih poznavalaca nastanka, ideologije, organizacione strukture i brutalne prakse italijanskog fašizma i nemačkog nacionalsocijalizma, koji, zahvaljujući ogromnoj erudiciji i istraživačkom iskustvu i osobenom metodološkom pristupu s uspehom mogu da pruže odgovore na pitanja koja o ovim totalitarnim pokretima iznova postavlja svaka nova generacija studenata i svi koji žele da dobiju naučno relevantni sud o njima.

U ovoj, obimom maloj knjizi, koja se prvi put pojavila pre tri decenije, Andrej Mitrović pokazuje veštinu uočavanja, izdvajanja i analize onih ključnih istorijskih procesa, društvenih, političkih i ideoloških uticaja koji su omogućili nastanak dve ekstremno desne totalitarne ideologije. Ukazuje na oblikovanje njihovog „pogleda na svet“ i analizira metodologiju uspona ka apsolutnoj moći sa svim njenim razarajućim posledicama. Knjiga nije protokom vremena izgubila na svežini i preciznosti zaključaka. Ona pruža neophodan, širok činjenički i anali-tički oslonac za svako dalje istraživanje fenomena fašizma.

Andrej Mitrović (Kragujevac, 1937), redovni profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, osnivač Katedre za Opštu savremenu istoriju (1985), na čijem se čelu nalazio do odlaska u penziju 2004. godine. Autor je dvadeset šest monografija i posebnih izdanja i velikog broja kraćih radova. Oktobarsku nagradu grada Beograda dobio je 1975. (za mono-grafiju Vreme netrpeljivih, Politička istorija velikih država Evrope 1919–1939), a Herderovu nagradu za doprinos istoriografiji 2004. Dopisni je član SANU (od 1988) i CANU (od 2006).

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Blago cara Radovana

Blago cara Radovana

365 priča za laku noć

365 priča za laku noć

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272