Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Istina, lepota i granice znanja

Filozofija Filozofija

Istina, lepota i granice znanja

Autor: Aleksandar Zečević
Broj strana: 361
ISBN broj: 978-86-519-1406-8
Izdavač: Službeni glasnik Službeni glasnik
Godina izdanja: 2017.

Pregleda (30 dana / ukupno): 8 / 604

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
         
   
Naruči ili rezerviši sa 40 % popusta
 
         
         
715 rsd

10% dodatnog popusta za 2 ili više knjiga, osim knjiga koje su u pretplati i kompleta knjiga.

• Isporuka za 24 časa
• Plaćanje poštaru

 

Odnos između nauke i religije ne može se svesti na prosto izbegavanje kontradikcija. Usklađivanje verskih učenja s postojećim naučnim teorijama očigledno je važan preduslov za dijalog, ali mi se čini da teolozi treba da preuzmu mnogo aktivniju ulogu u ovom procesu. Da bi premostili duboki jaz koji trenutno razdvaja ove dve discipline, oni moraju da se potrude da saznaju što je moguće više o novim naučnim otkrićima, i da bar donekle razumeju jezik kojim se služe matematika, fizika i biologija. Ako to ne urade, šanse da se promeni postojeći status kvo biće znatno umanjene.

Da bismo bolje shvatili kakvu korist teologija može imati od ovakvog pristupa, zamislimo na trenutak da je ljudsko znanje nalik balonu koji je potopljen u „more“ nepoznatih istina.

U ovoj metafori svako novo otkriće predstavlja širenje balona, koje automatski povećava njegovu kontaktnu površinu s „beskonačnom misterijom“ koja ga okružuje. Ako ovoj „beskonačnoj misteriji“ damo njeno uobičajeno teološko značenje, sledi da sticanje bilo kakvih novih znanja mora da ima pozitivnu konotaciju (pošto nas na izvestan način približava Bogu). Nije, naravno, neophodno naglašavati da će prava suština ove duboke „misterije“ ostati zauvek van našeg domašaja. To ne znači, međutim, da je ne treba proučavati i da nema smisla verovati da nam svaki novi pomak u ljudskom znanju pruža nešto bolju sliku o njenoj prirodi. U tom pogledu nauka može veoma da koristi teolozima, ali samo ukoliko prethodno steknu uvid u neka od njenih najznačajnijih dostignuća.

 

 

4. IZDANJE

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Prolegomena za semiotiku bića

Prolegomena za semiotiku bića

Kineska kultura, Filosofija

Kineska kultura, Filosofija

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272