Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Izabrana dela Vilijama Blejka

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Izabrana dela Vilijama Blejka

Autor: Vilijam Blejk
Broj strana: 269
ISBN broj: 9788644704010
Izdavač: Plato Plato
Godina izdanja: 2013.

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

Blejkove su kraće pesme sažete i jednostavne po formi, a snažne i nabijene značenjem, i to toliko da se o njima može mnogo govoriti, a da se pritom ne dotaknu svi njihovi slojevi koji obuhvataju filozofska, teološka, antropološka, psihološka, etička i dr. pitanja, mada se Blejk njima bavio kao cehnom* u okviru svoje jedinstvene vizije, a ne odvojeno.

U svojim dužim pesničkim delima, tzv. proročkim knjigama, Blejk je korišćenjem sopstvene mitologije i simbola, predstavljao svoje intuitivne uvide u ljudsku dušu, izražavajući mnogo pre Frojda i Junga, nešto što je dotad bilo sasvim nepoznato i za šta nije postojao adekvatan jezik. Prirodno, odziva tada nije bilo.

Tako se Vilijam Blejk može smatrati stvaraocem 20. veka, u kojem je njegovo delo postalo poznato i u kojem se konačno primilo, našavši pogodnije tle za razvoj, dok je književna i druga javnost počela da sazreva za njega shvatajući da ono čini temelj savremenog pogleda na svet i predstavlja moguće rešenje u jednom rastočenom, raspolućenom, podvojenom ,šizofrenom veku, na čijim vratima stoje dr Dželik i g. Hajd; veku bez čvrstog uporišta, koji neprestano traga za tačkom oslonca, a koja mu svaki put iznova izmiče, ili se, ako ga sačeka, ispostavi da je - u svoj svojoj „slobodi" - jalova, gnjila. Sve se to ogleda i u znatnom uticaju koji je Blejk izvršio na velik broj stvaralaca (poput V. B. Jejtsa, D. H. Lorehsa, Džojsa Kerija, Oldusa Hakslija, Henrija Milera, Lorensa Darela, Alena Ginzberga, da se zadržimo samo na nekim poznatijim imenima, i to samo iz sveta književnosti, i to samo anglosaksonske, koja su u Blejku videla svog duhovnog oca), a i u činjenici da ga smatraju pretečom Frojda i Junga, kao I nadrealističkog i drugih pokreta i pravaca, kojih je 20. vek svakako bio pun. U tom veku nastao je znatan broj dela o životu i radu Vilijama Blejka, u kojima se obrađuju najrazličitiji aspekti njegove umetnosti i daju njena najraznovrsnija tumačenja, a uglavnom je svim tim delima zajedničko polazište da je po određenim svojstvima, kao što su snaga, dubina, univerzalnost, originalnost, Blejkova umetnost bez premca.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Nema slike

Popust cena:
rsd

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272