Oblasti, naše knjige

Web design

Java, JavaScript, JScript, Perl

C++ Visual C++ C#

Apple - MAC OS X

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Android

PHP I MYSQL

FULL STACK DEVELOPMENT

Python programiranje

WordPress

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Mašinsko učenje

Access

Animacija

Audio, Multimedia, Video

Baze podataka

Cloud

CSS

Delphi

Digitalna fotografija

Django

E-komerc

ECDL

GOOGLE

Grafika, Dizajn, Štampa

Hardver

Internet

Joomla

jQuery

Mreže

MS Office

Obrada teksta

OFFICE 2013

Programiranje

Raspberry PI

Rečnici

Robotika

Ruby i Ruby on Rails

Sertifikati

SQL Server

Statistika

Tabele

Telekomunikacije

Unix, Linux

Windows

Windows 7

Windows 8

Zaštita i sigurnost

 

Oblasti, drugi izdavači

Alternativna učenja

Antropologija

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Autobiografija

Automobili

Bajke

Biografija

Biološke nauke

Botanika

Dečije knjige

Dizajn

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

Geografija

Geologija

Građevinarstvo

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Psihologija

Publicistika

Putopis

Religija

Roman

Satira

Saveti

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

Strip

Tableti

Tehnologija

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Urbanizam

UX DIZAJN

Zoologija

 

Sociologija

 

Ko je spremio tajnu večeru

 

Ko je spremio tajnu večeru

Autor: Rozalind Majls
Broj strana: 302
ISBN broj: 978-86-6145-112-6
Izdavač: Geopoetika
Godina izdanja: 2013.
Kataloški broj: 0.

Pregleda (30 dana / ukupno): 7 / 1440

Cena: 864 RSD

 

10% dodatnog popusta za 2 ili više knjiga, osim knjiga koje su u pretplati i kompleta knjiga.
• Isporuka za 24 časa
• Plaćanje poštaru

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

 

Uloga prvih žena bila je veća, njihov doprinos ljudskoj evoluciji neizmerno značajniji nego što je ikad prihvaćeno, a ženska borba se uvek iznova ponavlja. Ova priča miliona ugušenih glasova, od vladarki evropskog „doba kraljica“ do postojanih ratarki, pivarki, trgovkinja i seoskih šamanki, koje su širom sveta držale svoje zajednice na okupu i tako održavale u životu ceo ljudski rod, nije istorija feminizma, već istorija žena koja svrgava „falusoidnost istorije“, ustupajući mesto istinskoj istoriji sveta.

Bez politike i polemike, ova briljantna i vrcava knjiga ruši vekove predubeđenja s ciljem da žene vrati na mesto koje im pripada – u centar kulture, revolucije, carstva, rata i mira. Obogaćena rezultatima opsežnog istraživanja, Ženska istorija sveta će preformulisati vaš koncept istorijske realnosti.

Ranija originalna izdanja donekle je uokviravala nametnuta akademska ozbiljnost, odsustvo humora i umiven jezik, jer se smatralo da je tema suviše ozbiljna da bi se s njom neko mogao šaliti. Autorka iskreno veruje da je tema i suviše ozbiljna a da se s njom ne bismo i šalili, kao i da istorija ne može verno opisati život ako nema ničeg smešnog. Ovo je prevod novog američkog izdanja celokupnog teksta – direktnog, drskog, tačnog i duhovitog.

POLITIKA: Knjiga koja je dotakla srce i umove sveta

  • Muškarci dominiraju istorijom zato što je oni i pišu, i njihove priče o hrabrim ženama stalno teže tome da ih sentimentalizuju

Vremenu u kojem muškarci još uvek vode glavnu reč i u kojem poseduju i kontrolišu ono ključno „pravo da definišu”, potrebno je stalno podsećanje na knjigu „Ko je spremio Tajnu večeru? Ženska istorija sveta”, autorke Rozalind Majls, koju je kod nas objavila „Geopoetika”, u prevodu Bojane Vujin. Ovo delo, izvorno je nastalo 1990. godine, a od tada je prevedeno i štampano na mnogim svetskim jezicima. Zatim je bilo dopunjeno u novom izdanju, a dobilo je i nagradu za najbolju inostranu knjigu iz oblasti nefikcionalne proze na Geteborškom sajmu knjiga. Američka istorijska asocijacija proglasila ju je najboljom u svojoj oblasti, a na Londonskom sajmu knjiga našla se na listi najboljih deset naslova žena autora. Internet citira odlomke „Ženske istorije sveta”, a televizijske serije, različite konferencije, kao i pozorišne predstave nadahnute su ovom knjigom.

„Muškarci dominiraju istorijom zato što je oni i pišu, i njihove priče o aktivnim, hrabrim ili agresivnim ženama stalno teže tome da ih sentimentalizuju, mitologizuju ili ih vraćaju na neku prihvaćenu ’normu’”, stav je Rozalind Majls kojim ona ispravlja nepravdu učinjenu ženskom kreativnom principu tokom ljudske istorije, i koji ona ne smatra isključivo feminističkim zbog toga što u razmatranje uključuje i razumevanje onoga što se događalo muškarcima, deci i celom svetu.

Povodom uspeha svoje studije Rozalind Majls ističe: „I lične reakcije na ’Žensku istoriju sveta’ bile su vrlo snažne. Knjiga je dotakla srca i umove širom sveta. U Evropi i Americi, žene mi prilaze da mi zahvale što sam je napisala. Mnoge su mi pisale ili me lično potražile s jednom jednostavnom izjavom: ’Knjiga mi je promenila život’. U Belgiji, jedna psihoterapeutkinja mi je rekla da joj je došla klijentkinja s knjigom otvorenom na posveti ’Svim ženama sveta koje nisu imale istoriju’ i gnevno izjavila: ’To sam ja! To je moja priča’”.

Rozalind Majls zastupa tezu da mnoge činjenice o ženskoj ulozi u istoriji, ženskoj slobodi u ranijim epohama koja je bila čak i veća nego danas, nisu uočljive upravo zbog toga što je konstruisana muška superiornost žene uvek primoravala na nova dokazivanja i uzdizanja „iz pepela”.

Autorka daje mnoge primere, počev od toga da „ženska jajna ćelija nosi sve primarne genetske zapise koje će dete dobiti”, preko prvog ženskog božanstva – principa Velike Boginje, Amazonki i asirskih ratnih kraljica, carskih konkubina koje su postale vladarke, naučnica, svetica i grešnica, do žena kakve su bile ruska carica Katarina Velika, zatim britanska avijatičarka Ejmi Džonson i premijerka Margaret Tačer. Rozalind Majls daje svedočanstva o „ruci koja ljulja kolevku”, čak i o milionima anonimnih žena koje su se borile za opstanak ljudskog roda. Ona se suprotstavlja uobičajenim shvatanjima genetike u prilog muške nadmoći, prema kojima muškarci opravdavaju „svoja švrljanja” i agresivnost, dok se mit o „niskom seksualnom porivu žena i dalje preispituje”. Osporava, takođe, i mit o Adamu i Evi, koji je „obavio suštinski zadatak u ratu polova. Prema tome, muškarac je postavljen u središte svega, „jer u svim religijama koje imaju Boga Oca, judaizmu, hrišćanstvu i islamu, Bog najpre stvara muškarca”, a svi patrijarhalni zakoni izražavaju volju muškarca.

Čak je i Aristotel, (pa i Ksenofon, Plutarh, Katon), muškarca smatrao aktivnim, pokretnim, kreativnim u politici, dok je žena, sa druge strane, pasivna. I dugo je kroz vekove žena ostala u tom položaju u senci, ona koja, navodno po svojoj prirodi, ostaje kod kuće.

Rozalind Majls detaljno izlaže svoju teoriju detronizacije ženskog principa, u korist muškog, od Izide do Ozirisa, od Demetre do Hada, majke prirode do Boga Oca, ali pruža i pregled revolucionarnih zbivanja u kojima su žene uzele učešće boreći se za svoje obrazovanje i svoja prava. Međutim, ona podseća i na porazne podatke o tome da u nekim zemljama na Istoku žene i dalje trpe zlostavljanja, mučenja i „ubistva zbog časti”, i da je kastracija i dalje sudbina miliona afričkih devojčica.

Samo je izjava Ejmi Džonson dovoljna da demantuje žensku inferiornost: „Da sam muškarac možda bih istraživala polove ili se penjala na Mont Everest, ali pošto sam žena moj duh je našao oduške u vazduhu”.

Marina Vulićević

objavljeno: 23.12.2012 POLITIKA

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

 

Titostalgija

1. Titostalgija

Knjiga ima pet poglavlja, zaključak i bibliografiju: I. Uvod: Josip Broz dobar skroz, II. Mapiranje nostalgije i istraživački pristupi: Titovim stazama revolucije, III. Kultura titostalgije: Tito -lLegenda koja živi, IV. Titostalgična kultura: Bila jednom jedna zemlja!, V. (Kontra)objašnjenja: Dok je "bravar" bio predsednik, sva su nam vrata bila otvorena!, VI. Zaključak: Mi smo Titovi, Tito je naš! i VII. Bibliografija: Samo vas gledam, majku vam božju!

Cena 594 RSD

Naša cena 550 RSD

Više o knjizi Više o knjizi

 

Tiranija izbora

2. Tiranija izbora

Zašto nas izbor ispunjava strepnjom?Da li nas je mogućnost neprestanog izbora učinila srećnijim?

Cena 847 RSD

Više o knjizi Više o knjizi

 

Geiše - istorijat, običaji, ispovesti

3. Geiše - istorijat, običaji, ispovesti

U Japanu postoji običaj da se mlade devojke pod dobro poznatim nazivom geiše pojavljuju gde god se ljudi okupljaju da bi zajedno ručali ili napravili kakvu zabavu. One su veoma popularne i neizostavan, kao i nezamenljiv, činilac u društvenom životu Japanaca. . .

Cena 648 RSD

Više o knjizi Više o knjizi