Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Kockar, Bele noći, Dvojnik

Roman Roman

Kockar, Bele noći, Dvojnik

Autor: F. M. Dostojevski
Broj strana: 336
ISBN broj: 978-86-7674-128-1
Izdavač: Otvorena knjiga Otvorena knjiga
Godina izdanja: 2011.

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

Obimom malen, roman Kockar u strukturi celokupnog stvaralaštva Dostojevskog zauzima sasvim izuzetno mesto. Podsticaj za tu temu Dostojevski je našao u tekućem trenutku stvarnosti. Te godine, u časopisima se vodila velika polemika oko pitanja načina života Rusa u inostranstvu i formiranja tipa inostranog Rusa. Prvobitna namera Dostojevskog bila je da pokaže taj tip, njegov ambijent i ponašanje, ceo taj mali potpuno zasebni svet, koji u tuđim prostorima teško napušta svoje navike i lako se podaje novim uživanjima, sve hoće da isproba i u svemu da se okuša.

Dvojnik (rus. Двойник) je drugi po redu roman Fjodora M. Dostojevskog. Prvi put je objavljen 1846. godine u časopisu "Otadžbinski zapisi".

Bele noći su noći u kojima Sunce zalazi samo na kratko, tako da je i noć svetla. Bele noći se javljaju u mestima čija je geografska širina iznad 60° južno ili severno. Bele noći u Sankt Peterburgu su čuvene po tome što su tema istoimene priče Dostojevskog iz 1848. U Nemačkoj se bele noći mogu doživeti na ostrvu Silt. Krajem decembra bele noći se delimično javljaju na krajnjem jugu Južne Amerike, u mestu Puerto Vilijams u Ušuaji i na Folklandskim ostrvima. U područjima iznad polarnika Sunce povremeno uopšte ne zalazi (takozvano ponoćno Sunce). Na samim polovima, javlja se takozvani polarni dan koji traje šest meseci. U Italiji i Francuskoj izraz „bela noć“ (ital. Le notti bianche, fr. Les nuits blanches) označava noć provedenu u slavlju ili provodu. U Grčkoj „bela noć“ je sinonim za popodnevni odmor.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Mašine kao ja

Mašine kao ja

1947

1947

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272