Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Kompjuterske skraćenice

Rečnici Rečnici

Kompjuterske skraćenice

Autor: Brzulović J. Slobodan, dipl. maš. inž.
Broj strana: 272
ISBN broj: 86-7310-263-4
Izdavač: Kompjuter biblioteka Kompjuter biblioteka
Godina izdanja: 2003.
Kataloški broj: 247.

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

Skraćenice sa kojima se susrećete u svakodnevnom radu. Šta znači AA, a šta AAA? Šta je MODEM? Odgovore na ova i još preko 2000 pitanja daje ova VEOMA potrebna knjiga.

Primeri iz knjige:

APE (Application Performance Explorer) - alatka koja pomaže prilikom dizajna, planiranja i podešavanja performansi distribuirane klijent/server aplikacije. Pomažući programu da simulira rad i proveri performanse, APE olakšava tzv. "Šta-ako" testove performansi višeslojnih (multitier) aplikacija u slučajevima različitih topologija mreže.

ECC (Error-Correcting Code) - kod za ispravljanje grešaka - Naziva se i samokorigujući kod, a, u stvari, to je vrsta cikličnog redundantnog koda kod koga je redundancija toliko velika da je moguće ne samo detektovati, već i ispraviti grešku. ECC memorijski moduli imaju posebna kola za ispravljanje memorijskih grešaka "u letu" (najčešće se koriste u serverima, radnim stanicama i mainframe računarima). To je vrsta
operativne memorije.

MJPEG ili M-JPEG (Mouving JPEG) Pokretna slika koja se sastoji od niza slika u kompresovanom JPEG formatu - Posle dekompresije, vrši se prikaz svake pojedinačne slike velikom brzinom, čime se dobija iluzija pokreta. Ne koristi kodiranje međuslika koje je svojstveno MPEG formatu. Ponekad se naziva i Motion JPEG.

 

Komentari

• Miroslav Boskovic
Konachno definicija pojmova sa kojim je susretanje u svetu rachunara u 90% sluchajeva u skracenoj verziji. Knjiga koja definitivno vredi.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Rečnik književnih termina

Rečnik književnih termina

Nemački rečnik

Nemački rečnik

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272