Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Kosmos u orahovoj ljusci

Astronomija Astronomija

Kosmos u orahovoj ljusci

Autor: Stiven Hoking
Broj strana: 216
ISBN broj: 86-7436-591-4
Izdavač: Laguna Laguna
Godina izdanja: 2011.

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

Jedan od najuticajnijih mislilaca našeg doba, Stiven Hoking postao je intelektualna ikona. Ugled je stekao ne samo po odvažnosti svojih zamisli nego i po jasnoći i duhovitosti kojima ih izlaže. U svojoj knjizi Hoking nas vodi samim graničnim područjem teorijske fizike, gde je istina često neobičnija od mašte, kako bi laičkim jezikom objasnio načela koja upravljaju našim kosmosom.

Kao i mnoge njegove kolege teoretičari fizike, Stiven Hoking nastoji da se domogne svetog grala nauke - neuhvatljive Teorije Svega koja počiva u samom srcu kosmosa. Svojim pristupačnim i često lepršavim stilom on nam pomaže da proniknemo u tajne kosmosa - od supergravitacije do supersimetrije, od kvantne teorije do M-teorije, od holografije do dvojnosti. U njegovoj pratnji stižemo do još neukroćenih međa nauke gde teorija superstruna i p-brana možda sadrži konačni ključ zagonetke.

Takođe, Hoking nam omogućava da zavirimo iza pozornice jedne od najuzbudljivijih intelektualnih pustolovina - nastojanja "da se povežu Ajnštajnova opšta teorija relativnosti i zamisli Ričarda Fejnmena o višestrukim istorijama u celovitu objedinjenu teoriju koja bi opisala sve što se događa u kosmosu".Uz osoben zanos, profesor Hoking poziva nas da mu se pridružimo na ovom izuzetnom putovanju kroz prostorvreme. Obilje ilustracija u boji pomaže da se predeli kojima se krećemo predoče kao nadrealna zemlja čuda u kojoj se čestice, listovi i strune kreću kroz jedanaest dimenzija; gde crne rupe isparavaju i iščezavaju, odnoseći sa sobom svoje tajne; i gde je prvobitno kosmičko seme iz koga je iznikao naš kosmos bilo tek majušni orah.


 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Veliki rečnik astronomije

Veliki rečnik astronomije

Svetovi u sudaru

Svetovi u sudaru

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272