Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Kulturna istorija Srba

Istorija Istorija

Kulturna istorija Srba

Autor: Jovan Deretić
Broj strana: 348
ISBN broj: 978-86-505-1849-6
Izdavač: EVRO BOOK EVRO BOOK
Godina izdanja: 2011.

Pregleda (30 dana / ukupno): 8 / 3199

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

Knjiga "Kulturna istorija Srba", čiji je autor jedan od najznačajnijih srpskih istoričara književnosti Jovan Deretić (1934-2002), objavljena je u izdanju beogradskog "Evro Đuntija".

"Kulturna istorija Srba" predstavlja sveobuhvatnu sintezu osnovnih znanja iz istorije i drugih grana kulture srpskoga naroda, ali i predložak za razumevanje kulturno-istorijske pozadine književnosti u pojedinim razdobljima.

Reč je o jedinstvenoj knjizi od neprocenjivog značaja za istoriju srpske kulture i književnosti, koja je po prvi put od svog objavljivanja potkrepljena velikim brojem slika i fotografija spomenika kulture, manastira, fresaka, kompozicija i mnogih drugih značajnih tekovina viševekovne kulturne istorije Srba.

U knjizi se opisuju osobenosti geografskog prostora, dolazak Starih Slovena na Balkan, srpska kultura u ranom srednjem veku, formiranje srpske političke i kulturne individualnosti, kao i zadužbinarstvo i zidanje manastira, ali i uticaj Vizantije na srpsku kulturu.

Jovan Deretić je u svom delu opisao i početke prava, arhitekture, slikarstva i književnosti, kao i najznačajnije manastire i crkve, narodnu religiju i osobenosti srpske kulture od doba kralja Milutina, preko poznog srednjeg veka, turskih osvajanja, građanske kulture, sve do međuratnog razdoblja i savremene kulture do druge polovine 20. veka

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Beograd u XVIII veku

Beograd u XVIII veku

100 senki nad Beogradom

100 senki nad Beogradom

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272