Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Legende o samurajima

Roman Roman

Legende o samurajima

Autor: Hiroaki Sato
Broj strana: 370
ISBN broj: 978-86-81567-63-0
Izdavač: Tanesi Tanesi
Godina izdanja: 2013.

Pregleda (30 dana / ukupno): 9 / 1376

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
         
   
Naruči ili rezerviši sa 40 % popusta
 
         
         
1296 rsd

10% dodatnog popusta za 2 ili više knjiga, osim knjiga koje su u pretplati i kompleta knjiga.

• Isporuka za 24 časa
• Plaćanje poštaru

 

Prvi deo, Samurajska veština, sastoji se od prica o ljudima koji su bili vicni nekoj od borilackih veština (Jamato Takeru, Jorozu, Fudivara no Jasumasa, Taira no Koremoci, Minamoto no Jorinobu...). Vecina prica uzeta je iz Zbirke prica iz vremena koje je prošlo, udžbenika sacinjenog od preko hiljadu prica nastalih u XII veku, a završava se pricama o samurajima u ranom XIII veku.

Drugi deo, Vodene bitke, skup je prica o poznatim ratnicima, vojskovodama i njihovim bitkama (Minamoto no Jošicune, Kasunoki Masašige), Takeda Šingen, Uesugi Kenšun, Oda Nobunaga...). Izvori ovog dela krecu se od zvanicnih hronika, velicanstvenih pripovedanja u kineskom stilu, do zapisa koje su nam ostavili savremenici. Ovaj deo dovodi nas do XVI veka.

Treci deo, Put ratnika, prikazuje poglede samih samuraja, iako su neki od njih bili više književnici nego ratnici. Medu njima su Arai Hakuseki, koji je ostavio nezaboravan portret svoga oca, konfucijanski ucenjak koji govori o vrlinama i manama osvete od strane 47 ronina, kao i Mijamoto Musaši, Jamamoto Cunemoto i drugi. Tako prica stiže do prve polovine XVIII veka.

Cetvrti deo, Moderna prepricavanja, sacinjen je od završne, moderne verzije neocekivanog dogadaja koji se desio sredinom XVII veka; posebna pažnja posvecena je samuraju koji je bio odabran da izvrši harakiri bez dopuštenja svog gospodara. Pripovedac je Mori Ogai (1862–1922), cuveni pisac i glavni hirurg Japanske carske vojske. Kada je njegov prijatelj, ge- neral Nogi Maresuke, izvršio samoubistvo harakirijem, dao se na proucavanje japanske prošlosti, tražeci stare dokumente i pišuci niz istorijskih prica. Druga u nizu prica, „Porodica Abe”, koju je napisao covek širokog znanja, poštovan zato što je verno oslikao samurajsku tradiciju, najbolji je nacin da se završi ova knjiga.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Huverova slagalica

Huverova slagalica

Konstelacija

Konstelacija

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272