Oblasti, naše knjige

Web design

Java, JavaScript, JScript, Perl

C++ Visual C++ C#

Apple - MAC OS X

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Android

PHP I MYSQL

Python programiranje

WordPress

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Mašinsko učenje

Access

Animacija

Audio, Multimedia, Video

Baze podataka

Cloud

CSS

Delphi

Digitalna fotografija

Django

E-komerc

ECDL

GOOGLE

Grafika, Dizajn, Štampa

Hardver

Internet

Joomla

jQuery

Mreže

MS Office

Obrada teksta

OFFICE 2013

Programiranje

Raspberry PI

Rečnici

Robotika

Ruby i Ruby on Rails

Sertifikati

SQL Server

Statistika

Tabele

Telekomunikacije

Unix, Linux

Windows

Windows 7

Windows 8

Zaštita i sigurnost

 

Oblasti, drugi izdavači

Alternativna učenja

Antropologija

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Autobiografija

Automobili

Bajke

Biografija

Biološke nauke

Botanika

Dečije knjige

Dizajn

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

Geografija

Geologija

Građevinarstvo

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Psihologija

Publicistika

Putopis

Religija

Roman

Satira

Saveti

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

Strip

Tableti

Tehnologija

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Urbanizam

UX DIZAJN

Zoologija

 

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

 

Letnje doba

 

Letnje doba

Autor: Džon Majkl Kuci
Broj strana: 213
ISBN broj: 978-86-7448-518-7
Izdavač: Paideia
Godina izdanja: 2011.
Kataloški broj: 0.

Pregleda (30 dana / ukupno): 11 / 2117

Rasprodata

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

 

O tridesetogodišnjem Džonu govore: susetka Džulija koja je s njim varala muža; njegova rođaka Margo; plesačica Adrijana kojoj se bezuspešno udvarao; Sofi, koleginica i ljubavnica, takođe udata; i rezervisani kolega Martin.

Ispostavlja se da je Džon bio hladan, nezgrapan i uobražen. Držao se apsurdnih principa i slabo brinuo o bolesnom ocu. Nije umeo da igra, brada mu je bila suviše retka, kosa preduga. Ženski tračevi, kaže Martin. Ali priče ovih jakih žena toliko su ubedljive da pisac, silom prilika, završava u sporednoj ulozi.

Letnje doba je treći tom Kucijeve autobiografske fikcije, započete Dečaštvom i nastavljene u Mladosti. Romansijer Džon Kuci je umro, i povest o njegovom životu preuzima mladi biograf Vinsent. Zainteresovan za rane uticaje, Vinsent intervjuiše osobe koje su ga poznavale u danima „kada se još tražio kao pisac“. O tridesetogodišnjem Džonu govore: susetka Džulija koja je s njim varala muža; njegova rođaka Margo; plesačica Adrijana kojoj se bezuspešno udvarao; Sofi, koleginica i ljubavnica, takođe udata; i rezervisani kolega Martin. Ispostavlja se da je Džon bio hladan, nezgrapan i uobražen. Držao se apsurdnih principa i slabo brinuo o bolesnom ocu. Nije umeo da igra, brada mu je bila suviše retka, kosa preduga. Ženski tračevi, kaže Martin. Ali priče ovih jakih žena toliko su ubedljive da pisac, silom prilika, završava u sporednoj ulozi.

Fikcija sa elementima biografskog

Letnje doba, Majkl Džon Kuci

Dosledno prateći izdavanje sabranih dela Džona Maksvela Kucija, Nobelovca južnoafričkog porekla, Izdavačka kuća Paidea je u prevodu Arijane Božović objavila Kucijev roman Letnje doba. Ovaj roman predstavlja treći nastavak Kucijevog autobiografskog ciklusa kome pripadaju i kod nas već ranije objavljeni romani Dečaštvo i Mladost.
Kucijevo Letnje doba nije u potpunosti autobiografska knjiga, kao što nisu bile ni dosadašnje dve, već se pre mora čitati kao fikcija sa elementima biografskog. Roman započinje nekolikim skicama za buduće knjige izvučenim iz piščevih sveski koje su nastajale u periodu od 1972 – 1975 godine, dakle u periodu formiranja Kucija kao književnika. Tragom ovih skica, izmišljeni lik piščevog biografa intervjuiše osobe koje su u ovom periodu imale više kontakta sa Kucijem. Za potrebe romana, sam Kuci je već mrtav, a izbor pada na četiri žene sa kojima je ovaj imao bliže ili dalje emotivne veze, i jednog muškarca, kolegu sa univerziteta na kome je pisac predavao. Ime pisca, njegova dela, biografski podaci poput burskog porekla, činjenice da se u kući govorio engleski, a ne afrikans kojim su govorili Buri, holandski kolonisti u Južnoafričkoj republici, potom njegov boravak u Americi, dobijanje Nobelove nagrade za književnost i drugi podaci, kod čitaoca ne izazivaju sumnju da se radi o samom Kuciju. Medjutim, forma izmišljenih intervjua, prikazuje pisca kao običnog čoveka prepunog mana, prilično zatvorenog i nedruželjubivog, lošeg ljubavnika skromnog izgleda i suspregnutih emocija, kao nebrižljivog sina kome je ostareli otac na teretu, univerzitetskog predavača ne previše sposobnog za taj posao. Budući da je roman situiran u vremenu nakon piščeve smrti, izvesno je da su i ovi intervjui u potpunosti plod fikcije samog autora, te se postavlja pitanje ne samo zašto pisac o sebi ne govori kao o književniku u nastajanju ( aludirajući na Džojsov Portret umetnika u mladosti), već i zašto sebe predstavlja kao relativno nezanimljivog čoveka bez ikakvih upečatljivih osobina, izbegavajući opise ključnih dogadjaja, a može biti i ključnih ljudi za njegov život?
Od kako je Rolan Bart simbolično uklanjanje kategorije autora iz tumačenja njegovog dela, nazvao „smrću autora“, ne samo da je književno delo počelo da se sagledava na nezavisniji, slobodniji i širi način, već je u novije vreme počelo i da se postavlja pitanje dekonstrukcije „mita o savršenoj biografiji autora“. Džon Maksvel Kuci, ovim romanom bez zazora, potpuno oslobodjeno, ironizuje nekadašnju predstavu o liku pisca kao božanstva, kao svemogućeg demijurga, čoveka neospornih kvaliteta, bezgrešnog uzora u svakom pogledu. Tako biografski elementi počinju da pripadaju u onoj meri jednom delu u kojoj postaju odskočna daska za dalju nadogradnju i umetničku transpoziciju. Kucijeva dezidealizacija figure pisca, ne samo da je utemeljena u novijim teorijskim promišljanjima književnosti, već se ovim romanom pokazuje i visoki stepen književne samosvesti da se jedna ovakva tema implementira u sopstveno delo.
Drugi nivo (ili je to ipak prvi nivo) čitanja ovog dela je izuzetna snaga spisateljskog dara da se imaginacija preplete sa stvarnim podacima i ličnostima i da se od nekolicine prolaznih, naoko beznačajnih likova i dogadjaja ispišu izuzetno živopisna razmišljanja i upečatljivi romansekni junaci čije se zanimljive životne priče prepliću sa jednim u osnovi fiktivnim i baš zbog toga intrigantim pokušajem da se stvori biografija pisca. Umešnost da se čitalac drži u stalnoj neizvesnosti i dilemi šta od napisanog sme i može da odabere kao istinu, kao i uzbudjenje koje donosi efekat „virenja kroz špijunku“, samo su neki od aduta kojima Kuci neprikosnoveno drži u šaci svoje čitaoce.

Jasmina Vrbavac
21.12.10


 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

 

Svet bez Rusije

1. Svet bez Rusije

Knjiga predstavlja objektivnu analizu mesta i uloge Rusije u savremenom svetu.

Cena 540 RSD

Više o knjizi Više o knjizi

 

Velika boginja

2. Velika boginja

Uzbudljiva knjiga o predstavljanju žene i ženskog tela u kulturi, tradiciji, religiji i svakodnevici.

Cena 799 RSD

Više o knjizi Više o knjizi

 

Gadura

3. Gadura

Nastavak intrigantnog romana „Kreten!“ Francuski šarm ženskog pera - Inteligentno, vrcavo i bez dlake na jeziku!

Cena 490 RSD

Više o knjizi Više o knjizi