Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Lovac u žitu - Tvrdi povez

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Lovac u žitu - Tvrdi povez

Autor: Dž. D. Selindžer
Broj strana: 235
ISBN broj: 978-86-7958-038-2
Izdavač: L.O.M. L.O.M.
Godina izdanja: 2011.

Pregleda (30 dana / ukupno): 7 / 3494

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

Selindžeru je trebalo gotovo deset godina da napiše ovo delo, koje je izrazilo egzistencijalne strepnje mlade generacije u posleratnoj Americi, kao i bunt protiv licemerja i laži u svetu njegovog junaka, Holdena Kolfilda, koji je ubrzo postao mitska ličnost, alter-ego za mnoge generacije izgubljenih tinejdžera u Americi i širom sveta, tako da je značaj samog romana daleko prevazišao granice književnosti.

Lovac u žitu" je zaista najčitaniji roman na planeti, koji je kulturnom nasleđu čovečanstva podario jednog sasvim drugačijeg junaka - mladog lutalicu i uličnog filozofa Holdena Kolfilda. Živim govornim jezikom prepunim žargonizama, on pripoveda čitaocu šta mu se sve dogodilo kada je, po ko zna koji put izbačen iz škole, odlučio da nekoliko dana oko Božića provede na ulicama Njujorka.

Selindžeru je trebalo gotovo deset godina da napiše ovo delo, koje je izrazilo seksualne konflikte i egzistencijalne strepnje mlade generacije u posleratnoj Americi, kao i bunt protiv licemerja i laži u svetu kome pripada glavni junak. U jednom intervjuu autor je rekao da u knjizi ima mnogo toga autobiografskog, odnosno da je odrastanje Holdena Kolfilda dosta slično njegovom.Čim se pojavio, 1951. godine, roman je odmah dospeo u vrh liste bestselera, a Holden Kolfild postao gotovo mitska ličnost. Vremenom, "Lovac u žitu" je postao sastavni deo lektire u srednjim školama širom sveta, a njegova popularnost i dalje se ne smanjuje - u proteklih pedeset godina, samo u Americi štampano je preko stotinu izdanja, u ukupnom tiražu od oko deset miliona primeraka. Na listi najboljih američkih romana uvek je među prvih deset, a po mnogim anketama najbolja je knjiga ikad objavljena u Americi. Iako su mnogi poznati reditelji želeli da otkupe pravo na ekranizaciju, Selindžer nikada nije dopustio da se po romanu snimi film.

 

Komentari

• Ivana Brković
Pročitala :) Odlična knjiga :)

• Olja
Procitala svojevremeno i verziju u razi i onu u zitu - u svakom slucaju, koji god prevod da je u pitanju, ova knjiga ostaje jedna od onih koje me vracaju bar na tren u tinejdzerske godine.

• Marko Trkulja
Knjiga koja ce vas podsetiti na vase odrastanje.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Lovemarks

Lovemarks

Sofijin svet

Sofijin svet

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272