Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
O Stendalu

Istorija i teorija književnosti Istorija i teorija književnosti

O Stendalu

Autor: Sreten Marić
Broj strana: 123
ISBN broj: 978-86-7549-992-3
Izdavač: Službeni glasnik Službeni glasnik
Godina izdanja: 2012.

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

U književnost verziranijim ljudima, poznat je kao rodonačelnik realizma – i to ne samo francuskog nego, na izvestan način – i ruskog.

Još upućeniji znaju da prepoznaju opise bitaka u Stendalovom Parmskom kartuzijanskom manastiru koji su uticali na Tolstoja, i opise bitaka u Tolstojevom Ratu i miru koji, bez autorovog poznavanja Stendalovog dela, u obliku u kom postoje – ne bi bili mogući.

Viđenje Stendala koje u esejima Stendal o umetnosti i Povodom Kartuzijanskog manastira u Parmi izneo Sreten Marić (zajedno objavljeni u knjizi O Stendalu koju je Službeni glasnik objavio 2009. godine) i za istinske književne znalce, međutim, u mnogo čemu predstavlja otkrovenje, a u celini prvorazredni misaoni podsticaj.

Posmatrajući Stendalovo delo bez robovanja stegama koje nameće strogo svrstavanje literarnih dela u književnoistorijske periode i pravce, Marić nam otvara put u dublje slojeve i motive autorovog stvaralaštva; a kako ističu poznavaoci Marićevog dela, sam postaje „preteča novoj, još nenapisanoj, antiperiodizaciji književnosti, kojoj istorijsko vreme neće biti u centru, već poetika/poetike, ma kada nastajala ili nastajale“

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

O književnosti

O književnosti

Utopija

Utopija

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272