Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Pilotska knjiga: Vodič kroz osnovnu školu letenja

Priručnik Priručnik

Pilotska knjiga: Vodič kroz osnovnu školu letenja

Autor: Zoran Modli
Broj strana: 527
ISBN broj: 9788675554318
Izdavač: Mikro knjiga Mikro knjiga
Godina izdanja: 2019.

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

Sadržaj

O ČEMU GOVORI 
OVA KNJIGA

I DEO: TEORIJSKA OBUKA U LETENJU

Prolog: PRIZEMLJENJE, 21
1. 
Ultrakratka istorija avijacije: 
SVE ŠTO LETI I NE MORA DA LETI, 35
2. 
Simulatori letenja: 
MOŽE LI SE POSTATI PILOT U DNEVNOJ SOBI?, 57
3. 
Principi letenja: BEZ PERJA U SVE TRI DIMENZIJE, 65
4. 
Performanse leta: MANJE MILOM, VIŠE SILOM, 99
5. 
Konstrukcije vazduhoplova: ČAS ANATOMIJE, 115
6. 
Avionski motori: 
POGONSKA GRUPA IZ AVIONSKOG TRUPA, 131
7. 
Električni sistem aviona: 
STRUJOMERI BEZ INKASANTA, 149
8. 
Avionski instrumenti: DOBA ZAMIRUĆIH SATOVA, 155
9. 
Vazduhoplovna meteorologija: PEJZAŽI U MAGLI, 171
10. 
Vazduhoplovna navigacija: CESTE BEZ PUTOKAZA, 233
11. 
Kontrola letenja: NEKO ME POSMATRA, 267
12. 
Vazduhoplovni propisi: S OVE STRANE ZAKONA, 285
13. 
Radio-telefonija i komunikacije: 
READY FOR PUSH, BLACK!, 293
14. 
Ljudske mogućnosti i ograničenja: 
IMA LI PILOTA U AVIONU?, 299

II DEO: PRAKTIČNA OBUKA U LETENJU

1. 
Zemaljska priprema: 
TAMO GDE LETOVI POČINJU I ZAVRŠAVAJU SE, 319
2. 
Avion u pilotažnoj zoni: 
LEVI NAGIB, DESNI NAGIB, 333
3. 
Avion u školskom krugu: 
ČETIRI ZAOKRETA NA PET STRANA SVETA, 347
4. 
Avion u grupi: SVI ZA MNOM!, 363
5. 
Avion na maršrutama: ODLUTATI, A NE ZALUTATI, 369
6. 
Akrobatsko letenje: 
NEBO ISPOD NOGU, ZEMLJA IZNAD GLAVE, 377
7. 
Osnovno instrumentalno letenje: 
KAD ČULO VIDA ZAMENI SVA OSTALA, 385
8. 
Noćno letenje: NA PRAGU ZONE SUMRAKA, 389
9. IFR letenje: IZMEĐU NEBA I ZEMLJE, 405
10. 
Oprema za instrumentalno letenje: 
ALADINOVE ELEKTRONSKE LAMPE, 409
11. 
Stari, dobri radio-kompas:
 MUZIKA ZA AM LUTALICE, 423
12. 
VHF lepeza od 360 žica: 
SAVRŠENI STVOR POZNAT KAO VOR, 437
13. 
Kako se postaje IFR pilot: STAIRWAYS TO HEAVEN, 447
14. 
Avion u holdingu: ČEKAONICA ZA STRPLJIVE, 479
15. 
Instrumentalni prilazi: POSLEDNJIH 20 KM, 487
16. 
Džepsenov pilotski priručnik: 
CEO SVET U TORBI, 515
Epilog: POLETANJE, 525


O autoru

Poput mnogih, i Zoran Modli je rođen u Zemunu, doduše još sredinom prošlog veka, ali je za sada i živ i zdrav. Nije odmah postao pilot. Najpre je kao odlikaš završio osnovnu školu, a onda alarmantno srozao uspeh u Prvoj zemunskoj gimnaziji, tu odmah, preko puta osnovne. Od mature se oporavio u redakciji „Politike ekspres”, a sa dvadesetak godina proslavio na radiju kao revolucionarno otkriće Studija B, disk-džokej legendarne zemunske diskoteke „Sinagoga”, a još više kao putujući di-džej.Studio B je posle pet godina napustio iz više razloga, a najviše zbog letenja. Od tada je jednom nogom u mnogim radijima, a drugom i obema rukama u avijaciji, i kao pilot i kao spisatelj. Pošto je bliska rodbina, a naročito najbliža – majka – očekivala da završi kakav-takav fakultet, uradio je pola posla, pa završio Višu vazduhoplovnu pilotsku školu u Beogradu.

Kao instruktor letenja, najpre na sportskim aerodromima, a zatim u Pilotskoj akademiji JAT u Vršcu, školovao je na desetine naših i stranih pilota. Mnogi od njih odavno su kapetani najpre JAT-a, a zatim i Er Srbije, ali i drugih kompanija širom sveta. Dvadeset godina je leteo u JAT-u, a najviše vremena proveo na nikad neprežaljenom boingu 727, nad kojim lamentira kad god mu se za to pruži prilika. Od ranih devedesetih godina prošlog veka pa sve do prvog poglavlja ove knjige leteo je i kao kapetan na biznis-džetovima kompanije Prince Aviation. Za njim su bezbrojni sati sjajnih iskustava. Poslednje je bilo loše, ali korisno za ovu knjigu.Vlasnik je dragocene flote sastavljene od jedne sjajne supruge, dvoje isto takve dece, tri i po decenije pilotskog staža, četvoro maštovitih unuka, pet dobrih prijatelja i šest knjiga. Slučajno, baš ova je šesta. U stvarnosti živi u Beogradu, a u mislima u svim onim gradovima na čije aerodrome je sletao.


REČ IZDAVAČA

Zašto smo odlučili da posle rasprodatih 2000 primeraka ove knjige, uđemo u posao ponovnog izdavanje Pilotske knjge Zorana Modlija?

Na prvom mestu verujemo da je ova knjiga vanvremenska; da ne zastareva kao tema i da je nepročitljiva - da ne možete da je jednom pročitate i odložite da skuplja prašinu. 

Možda biste mogli da pomislite da je ovo naslovna stranica nekakve dečije slikovnice. Svaka čast dizajneru korica Josipu Modliju, na hrabrosti! Ovo je više nego ozbilljan udžbenik. Ono što je autoru pošlo za rukom je da suvoparno učenje činjenica pretvori u zanimljivu avanturu, prateći dešavanja iz poglavlje u poglavlje kao u romanima sa neizvesnim zapletima. (Skuvajte dovoljno kafe pre nego što krenete sa čitanjem/učenjem).

Možda vam nikada ne bi palo na pamet da knjigu poklonite iskusnom pilotu. Cenimo da bi mnogi od njih barem iz radoznalosti voleli da zavire u doživljaje svog kolege; da se podsete gradiva; da se zapitaju da li bi oni sami mogli da napišu možda još bolju knjigu o letenju ili barem autobiografiju.

Sigruno vam nikada ne bi palo na pamet da Pilotsku knjigu poklonite ženi pilota, majci pilota, sestri ili komšinici pilota. Grešite. Detalji i pikanterije iz pilotske struke doprinele bi da te supruge, majke, tašte i komšinice ne budu samo zaljubljene u zanosnu uniformu njihovih dragih heroja iz vazduha. One će ih više ceniti i poštovati zbog svega što su u ovoj knjizi otkrile a "nisu smele da ih pitaju".

Inženjerski precizno izražavaljne začinjeno diskretnim humorom, koji nikada ne prelazi u sarkazam prema bližnjima ali vrlo često ima notu ispovesti, daje knjizi harizmu zbog koje ćete se vraćati na njene stranice. 

Ovaj vodič I zbog svog sadržaja a i forme, slobodno može da stane rame uz rame sa našom najpopularnijom edicijom "Za neupućene". Tome su doprinele kako ljupke ilustracije koje krase početak svakog poglavlja, tako i ozbiljni tehnički crteži koji pomažu da se razume ova složena i važna materija od koje zavise ljudski životi.

Pilotsku knjigu toplo preporučujemo maturantima gimnazija i srednjih škola (a žašto ne i maturantkinjama?) - onima koji su na životnoj prekretnici i muku muče da izabreu adekvatnu struku. Ostaje nam da žalimo što i ostale struke nisu imale svog predstavnika - autora, koji bi našao vremena, snage i znanja da prenese deo svog profesionalnog života na papir i ostavi mladim pokolenjima pomoćnika u izboru svoje buduće profesije. Onima koji već vide sebe u neodoljivoj pilotskoj uniformi, ovaj udžbenik će pomoći da shvate da im ni nebo nije granica.

Najteži zadatak urednice prikaza knjige bio je izdvojiti par stranica iz nekoliko poglavlja da bi čitaoci imali što verniju sliku o knjizi i uverili se da se ovde ne radi o preterivanju samo da bi se došlo do zarade. Uz blagoslov autora, delovi priloženih poglavlja čine oko 10% knjige.

Stavite u korpu! 

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Nema slike

Popust cena:
rsd

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272
 
     
z