Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Pohođenje

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Pohođenje

Autor: Arpenbek Dženi
Broj strana: 155
ISBN broj: 978-86-7666-189-3
Izdavač: Geopoetika Geopoetika
Godina izdanja: 2009.

Pregleda (30 dana / ukupno): 9 / 2492

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
         
   
Naruči ili rezerviši sa 40 % popusta
 
         
         
550 rsd

10% dodatnog popusta za 2 ili više knjiga, osim knjiga koje su u pretplati i kompleta knjiga.

• Isporuka za 24 časa
• Plaćanje poštaru

 

„Ništa lepše nego roniti otvorenih očiju". Upravo ova autorkina rečenica iz romana savršeno govori o izuzetno originalnoj poetici Dženi Erpenbek. Ona nas upućuje i u metod i u cilj: zaroniti u svet koji nije čovekovo prirodno (ili bar obično to nije) stanište, ali bez obzira na to, ili upravo zbog toga, valja gledati u njega široko otvorenih očiju te ga, dakle, i videti. A ako se još u tome i uživa, čak i kada slike nisu baš najprijatnije, kao ni život sam, ali su vrhunski stilizovane, dosegnut je vrhunac doživljaja. I kod pisca i kod čitaoca. Vladislav Bajac

„Ovaj roman je remek-delo". Der Spiegel

„Virtuozno delo".  Frankfurter Algemeine Zeitun

O autoru:

Dženi Erpenbek je rođena 1967. godine u Berlinu. Studirala je opersku produkciju i pozorište na Univerzitetu Humbolt, kao i režiju na Muzičkoj akademiji, takođe u Berlinu. Učitelji su joj pored ostalih bili Werner Hercog i Hajner Miler. Godine 1995. radi kao asistent režije u Kući opere u Gracu, a od 1997. postavlja svoje produkcije. Posle toga započinje svoju književnu karijeru romanom Staro dete (1999). Slede drama Mačka ima sedam života (2000), zbirka priča Tričarije (2001), novela Knjiga reči (2005) i Pohođenje (2008).

Dženi Erpenbek potiče iz spisateljske familije, njeni roditelji a i njihovi roditelji, bili su pisci, prevodioci, filozofi. Čak je i odrasla u Erpenbekovoj ulici u Berlinu, nazvanoj po njenom dedi. Danas živi u istom gradu i bavi se pisanjem i režijom.

Knjige su joj prevedene na više od petnaest jezika. Dobitnica je nagrada "Ingeborg Bahman" (2001), "Ledig Rovolt" (2002), GEDOK (2004), Knjiga reči je nominovana za Independent Foreign Fiction Prize (2007), knjiga Pohođenje za nagradu Lajpciškog sajma knjiga (2007). Roman Dženi Erpenbek Pohođenje dobio je nagradu za književnost "Herta-Kenig" (2008), nagradu "Solothurner" (2008), i nagradu "Heimito fon Doderer" (2008).

Roman "Pohođenje" nemačke autorke Dženi Erpenbek, u prevodu Jana Krasnog, predstavlja istoriju Nemačke ispričanu kroz povest o jednoj kući i njenim stanovnicima.

Autorka je po prvobitnom profesionalnom opredeljenju reditelj, zbog čega u pisanju kombinuje tehnike preuzete iz drugih medija, niže kratke scene, flešbekove, fragmente pravnog teksta, enotgrafskih zapisa i raznorodnih tehničkih upustava, rekla je Jasna Novakov Sibinović.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Kultura govora - IV izdanje

Kultura govora - IV izdanje

Kako da vas obožavaju

Kako da vas obožavaju

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272