Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Priče iz našeg kvarta

Roman Roman

Priče iz našeg kvarta

Autor: Nagib Mahfuz
Broj strana: 192
ISBN broj: 978-86-7963-320-0
Izdavač: Samizdat B92 Samizdat B92
Godina izdanja: 2010.

Pregleda (30 dana / ukupno): 10 / 2323

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

S mnoštvom portreta, Mahfuz nas uvodi u paralelni svet koji je, često, mnogo bogatiji od onoga u kome živimo, sadržajniji, intenzivniji. Otkriva nam čarobne veze koje povezuju događaje, načine na koji ljudi komuniciraju, ili ne uspevaju da to učine, ispunjene ili neispunjene zavete.

Ispod površine priča odvija se duboka drama ljudskog života, a bogatstvo Mahfuzovog opusa leži u sposobnosti da izvanredno snažno predstavi obličja te drame.

Nagib Mahfuz, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, jedan je od najuticajnijih pisaca u arapskom svetu.Rođen je 11. decembra 1911. godine u Kairu.

Studirao je filozofiju na Kairskom univerzitetu, a prvi roman objavljuje 1939. Posle serije romana koji su za temu imali život faraona, Mahfuz je zapanjio čitaoce mamutskom trilogijom čiji romani (Bain al-kasrain, Kasr aš-šauk i As-Sukarija, 1956/57) prate životne puteve nekoliko porodica srednje klase u periodu od 1919. do 1952. godine. Tom periodu pripadaju čuveni romani sa socijalnim temama koji se obično ubrajaju u Mahfuzov „realistički period“. Kasnije prihvata kontemplativan pristup, kome se dodeljuje atribut „intelektualnog perioda“, a u romanima kao što je Al-Lis val kilab (Lopov i psi) dodaje filozofsku dimenziju socio-istorijskih romana. Objavljivanje romana Avlad haretna (Deca kvarta Gabalavi) 1959. uzburkalo je verske krugove i delo je bilo dugo zabranjeno u Egiptu i u celom arapskom svetu. U decenijama koje slede napisao je preko 60 knjiga, od istorijskih drama do dugih romana zapletenih struktura o životu u savremenom Egiptu. Istrajno neobičan tokom celog života, napisao je i na stotine kratkih priča, filmskih scenarija, novinskih kolumni, eseja. Poslednji roman Sedmo nebo: priče o natprirodnom objavljen je krajem 2005. godine.

Najveći doprinos Nagiba Mahfuza arapskoj književnosti bio je u konsolidaciji i jačanju arapskog romana. Bio je prvi arapski pisac koji se potpuno posvetio formi, koristeći roman – koji inače nije bio odomaćen na Bliskom istoku – da iskaže nade i snove egipatskog naroda, uranjajući u antičku prošlost i dajući poleta sadašnjosti. Realističkim proznim stilom uklanjao je napetost između tradicije i modernizma. Njegovi književni junaci postali su poznati diljem arapskog sveta.

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1988. godine. Od tada Mahfuz postaje međunarodna književna zvezda i najslavniji pisac iz arapskog sveta.

Umro je u Kairu 30. septembra 2006. godine.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Nenapisani roman

Nenapisani roman

Stranac

Stranac

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272