Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Priče o Beogradu

Dečije knjige Dečije knjige

Priče o Beogradu

Autor: Ksenija Ćirić
Broj strana: 72
ISBN broj: 978-86-7346-871-6
Izdavač: Dereta Dereta
Godina izdanja: 2013.

Pregleda (30 dana / ukupno): 6 / 1123

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

Kako je mali Rade pomogao Josifu Pančiću da otvori botaničku baštu koja danas predstavlja jedan od najlepših beogradskih ukrasa? Ko je, pobogu, kapetan Miša po kome se zove ono čuveno zdanje na Studentskom trgu? Kako je knez Mihailo rešio svoj problem s konjima i postao njihov nerazdvojni prijatelj sve do današnjih dana? I, da li ste znali da je jednu od najlepših crkava, Crkvu Aleksandra Nevskog na Dorćolu, projektovala prva žena arhitekta u Srbiji – Jelisaveta Načić?

Nemate pojma?!

Hm, onda sigurno znate kako je Mika Alas, naš čuveni matematičar, dobio nadimak? Kako je Kornelije Stanković postao kompozitor? A zašto je Meštrovićev spomenik Pobednik morao da bude premešten sa Terazija na Kalemegdan? E, ako ni to niste znali, onda je krajnje vreme da sve te odgovore potražite u ovoj našoj knjizi – riznici skrivenog beogradskog blaga. Udahnite duboko i zaronite u čarobni svet starog Beograda!

Knjiga sadrži deset priča, koje je ilustrovala Jelena Račić. Neke se odnose na istorijske ličnosti koje je sudbina vezala za Beograd, kao što su Knez Mihailo, Jelisaveta Načić, Josif Pančić, Ivan Meštrović... Priče su vezane i za one objekte i spomenike koji predstavljaju simbole našeg grada, a o kojima malo znamo.

- Pokušala sam da deci približim prepoznatljive zgrade i spomenike pored kojih prolazimo svaki dan. Cilj je da se deca razonode ali i nešto nauče, jer što više poznajemo svoj grad to ga više volimo i bolje čuvamo. Vrlo brzo će naša deca preuzeti ulogu čuvara Beograda i nadam se da će tu odgovornost shvatiti malo ozbiljnije od nas i da će ga malo bolje čuvati. Svaka od ovih priča sadrži istorijski ali i imaginativni nivo koji je trebalo da priču učini životnijom i interesantnijom deci. Džaba nam svake edukativne priče i knjige ako nema ko da je čita - rekla je autorka, koja radi u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Dnevnik šonjavka 4 - Pasji dani

Dnevnik šonjavka 4 - Pasji dani

Vilina sonata

Vilina sonata

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272