Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Prvaci sveta

Domaći roman Domaći roman

Prvaci sveta

Autor: Slavoljub Stanković
Broj strana: 151
ISBN broj: 978-86-6145-179-9
Izdavač: Geopoetika Geopoetika
Godina izdanja: 2015.

Pregleda (30 dana / ukupno): 14 / 1166

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
         
   
Naruči ili rezerviši sa 40 % popusta
 
         
         
680 rsd

10% dodatnog popusta za 2 ili više knjiga, osim knjiga koje su u pretplati i kompleta knjiga.

• Isporuka za 24 časa
• Plaćanje poštaru

 

Nekoliko finala svetskih prvenstava u košarci (1970, 1978, 1990. i 1998) u kojima reprezentacija Jugoslavije postaje svetski šampion, priča je o više nego „održivom“ sportu i državi koja nestaje. Ovaj proces postojanja i nestajanja pratimo kroz kombinovani radio prenos emisije „Vreme sporta i razonode“ sa uključenjima Radio Beograda, Zagreba, Sarajeva i Ljubljane (sa onim čuvenim „Zagrebe, da li se čujemo?“ i prekidima na vezama).

Prvaci sveta je roman vratolomnih i duhovitih dijaloga, hitrih i britkih, koji kao da podražavaju brzinu i kratkoću košarkaških akcija. Retko kada reč može da uspešno interpretira sliku. Teško to čini i izgovorena reč (u radio-prenosu), a kamoli napisana reč. U Stankovićevim dijaloškim mini bravurama vraća se uživo mentalitet naroda i narodnosti, od bosanskih hajvana, ljubljanskih pankera, zagrebačke ćutnje do sluđenih zidara Crnotravaca koji postaju roštiljdžije.

U direktnim prenosima reprezentacija Jugoslavije bravuroznom igrom „uništava“ i Ruse i Amerikance, a država samu sebe; Jugoslavija od vrha (sporta) do dna (društva).

Komponovan kao omnibus, roman Prvaci sveta nudi more interpretacija, ali iznad svega – omaž nepostojećoj zemlji i njenim sportskim junacima.

Vladislav BajacRoman je objavljen prvo u Hrvatskoj, jer je dobio podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Ljubitelji knjige u Srbiji imaće priliku da uživaju u romanu nakon njegovog predstavljanja na Beogradskom sajmu knjiga u oktobru.

"Prvaci svijeta" je roman pisan u maniru radio/tv prenosa, a za potku ima finala svetskih košarkaških prvenstava u kojima reprezentacija Jugoslavije 1970, 1978. i 1990, kao i reprezentacija SR Jugoslavije 1998. godine, osvajaju zlato."Roman je posvećen našim sportskim komentatorima i svim našim prvacima sveta, i vraća nas u dane košarkaškog ponosa i slave, ali i poremećenih međuljudskih odnosa. Za Stankovića je uspon na vrh sveta u košarci samo povod za pogled prema dole, na scene koje se događaju u društvenoj bazi, scene iz svakodnevnice Zagreba, Ljubljane, Sarajeva i Beograda. "Prvaci sveta!" je roman o igranju, u kom se sudaraju igre života i igranje životima... Neka pati koga smeta, odličan je roman "Prvaci svijeta!""

Slavoljub Stanković je napisao i romane "The Box" i "Split", kao i "Knjigu utisaka" koja se kao animirana serija upravo prikazuje na RTV B92.

"Pošto ga za pedeset godina socijalizma nismo pročitali, mi sada živimo Marksovo ključno delo Kapital redom, po poglavljima. Prvo ide otuđenje od sredstava za proizvodnju, onda od proizvoda, tržišta, rada, drugog čoveka i, na kraju, otuđenje od samoga sebe. Čovek uvek postaje ono za čim teži. Pošto mi težimo robi, to ćemo i postati. Znam mnoge ljude koji već nose tašne, kapute, cipele od sopstvene kože..."

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Ispit kod profesora Miloša Đurića

Ispit kod profesora Miloša Đurića

Burnout

Burnout

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272