Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Snippets of Serbia

Putopis Putopis

Snippets of Serbia

Autor: Emma Fick
Broj strana: 200
ISBN broj: 978-86-86245-26-7
Izdavač: KOMSHE KOMSHE
Godina izdanja: 2015.

Pregleda (30 dana / ukupno): 16 / 1832

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
         
   
Naruči ili rezerviši sa 40 % popusta
 
         
         
2777 rsd 2400 rsd

10% dodatnog popusta za 2 ili više knjiga, osim knjiga koje su u pretplati i kompleta knjiga.

• Isporuka za 24 časa
• Plaćanje poštaru

 

An American artist chronicles her life in Serbia. This is Emma Fick’s illustrated journey through the weird, the fun and the unique adventures to be experienced across this small Balkan country.

ŠTA JE BABA DESANKA PROREKLA AMERIKANKI EMI

Snippets of Serbia

Inspirisana zanimljivom geografijom i običajima naše zemlje, Ema Fik posle dve godine objavila je „Ilustrovani vodič kroz Srbiju“ sa više od 200 ilustracija.
Uzbudljivo putovanje kroz Srbiju, na koje je pre gotovo dve godine krenula Amerikanka Ema Fik, konačno je spakovano među stranice knjige „Ilustrovani vodič kroz Srbiju“. Inspirisana zanimljivom geografijom, pitoresknim običajima naše zemlje, ali i lepotama svakodnevnog života, Ema je objavila više od 200 ilustracija, koje krase stranice njenog književnog prvenca.
U njoj se, između ostalog, nalaze i ljupki prizori bakica koje na pijaci prodaju cveće i jabuke, ulična moda beogradskih dama i velegradskih tinejdžerki, ali i Emine impresije o Vranjskoj Banji, manastiru Prohor Pčinjski i Novosadskoj katedrali. Ova šarmantna Amerikanka pokušala je da dočara kako Beograđanke prkose košavi na vrtoglavo visokim štiklama, kako se tka čuveni pirotski ćilim, kako se proslavlja Đurđevdan u selu Vrtovac i zašto devojke pletu venčiće od cveća za Vrbicu. Ema je u slici i reči opisala kako se skidaju modrice na kolenima uz pomoć listova kupusa, kako se otklanja glavobolja uz pomoć obloga od krompira, zašto se devojke neće udati ako sede na ivici stola, kako se zavija sarma, a kako prave vanilice, kako se sprema teletina ispod sača, a kako pihtije i urmašice, kako izgleda srpska trpeza na dan slave i zbog čega „nema zime“ u Sirogojno džemperima.
Ema je sa čitaocima podelila i svoje oduševljenje bakom Desankom koja poznaje sve tajne vlaške magije i koja je ovoj Amerikanki prorekla sudbinu „gledajući joj u kukuruz“. Veliku ilustratorsku pažnju Ema je posvetila i „sitnicama bez kojih Srbi ne mogu da zamisle svoj život“ a to su „smoki“, „plazma“, čokolada „najlepše želje“, šibice „zebra“, dečji sapun „merima“ i čuvena „Pavlovićeva mast“. Emina fasciniranost kulturnim različitostima vidljiva je kroz ilustracije na kojima se, pored crkvi, katedrala i džamija nalaze i specijaliteti srpske i vojvođanske trpeze, ali i recepti za spravljanje gulaša, tufahija, turske kafe, ajvara i orasnica.
Ema Fik je u Srbiju došla u septembru 2013. godine da predaje engleski jezik kao Fulbrajtov stipendista. Tada nije ni slutila da će u našoj zemlji otkriti svoj talenat za crtanje i snove o postdiplomskim studijama renesansne književnosti zameniti za pravljenje ilustrovanog vodiča kroz Srbiju.
„U Srbiji sam otkrila svoje umetničko biće i počela da slikam. Nisam slikala četiri godine provedene na koledžu, a kada sam došla u Srbiju odjednom sam imala vremena i inspiracije. Planirala sam da nastavim postdiplomske studije, ali kada sam počela da slikam, shvatila sam da me to veoma usrećuje i da ne bih bila zadovoljna životom ako bih radila bilo šta drugo. Tako sam odustala od postdiplomskih studija renesansne književnosti i započela karijeru ilustratora“,kaže ova šarmantna Amerikanka
Inspirisana lepotama i običajima naše zemlje, Ema je na Fejsbuku otvorila stranicu pod nazivom „Snippets of Serbia“ (Srbija u isečcima) na kojoj se nalazi više od 200 ilustracija. Većina njih sada je ukoričena u „Ilustrovanom vodiču kroz Srbiju“.
A na pitanje – koliko je gradova uspela da spakuje u svoju knjigu, Ema iskreno kaže: „Ne znam ni sama. Sigurna sam da se u njoj nalaze ilustracije Užica, Čačka, Valjeva, Kragujevca, Novog Pazara, Niša, Vranja, Negotina, Donjeg Milanovca, Pirota, Novog Sada i Subotice. Ne mogu kažem ni koji je grad na mene ostavio najveći utisak jer su svi oni meni danas sinonim za divne ljude koje sam u njima upoznala – Vranje bi za mene bilo samo grad da u njemu ne živi moj divan prijatelj. A Suboticu ću zauvek pamtiti po porodici koja me je ugostila kao da sam joj najbliža rođaka.“
Na pitanje – da li je napravila skicu svoje budućnosti, tj. kakvi su joj naredni planovi, Ema Fik kaže:
„Leto će mi proleteti u izložbama mojih ilustracija i promocijama knjige, a na jesen planiram povratak u domovinu. Iako sam se veoma zaželela porodice, umetnički dar koji sam otkrila u Srbiji iskoristiću da pravim ilustracije svoje zemlje – počeću od Nju Orleansa, koji je fascinantno zanimljiv grad, a onda planiram putovanje u Latinsku Ameriku i kreiranje ’Ilustrovanog vodiča kroz Brazil’. Želja mi je da putujem, upoznajem različite kulture i stvaram mostove među ljudima. Ali, Srbiju ću uvek pamtiti po tome što sam u vašoj divnoj zemlji otkrila svoje umetničko biće.“

 

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Plavi put

Plavi put

39 dana juna

39 dana juna

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272