Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Sudbina i magija - Bojan Jovanović

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Sudbina i magija - Bojan Jovanović

Autor: Bojan Jovanović
Broj strana: 375
ISBN broj: 978-86-07-01737-9
Izdavač: Prosveta Beograd Prosveta Beograd
Godina izdanja: 2008.

Pregleda (30 dana / ukupno): 13 / 3568

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
         
   
Naruči ili rezerviši sa 40 % popusta
 
         
         
960 rsd

10% dodatnog popusta za 2 ili više knjiga, osim knjiga koje su u pretplati i kompleta knjiga.

• Isporuka za 24 časa
• Plaćanje poštaru

 

Knjigu Sudbina i magija čini izbor najboljih autorovih studija iz njegovih do sada objavljenih dela, i tekstovi koji se ovom prilikom prvi put objavljuju. Komponovana tako da predstavlja određenu celinu, knjiga će omogućiti zainteresovanom čitaocu uvid u rezultate autorovih dosadašnjih istraživanja kako domaće kulturne tradicije (obredi povodom rođenja i sklapanja braka, predanje o ubijanju starih, mitske predstave o vampiru, đavolu, veštici, sadržaj kosovskog mita, pojava posthrišćanskog paganstva, predstava o svetom Savi), tako i univerzalnih antropoloških tema (fenomen psovanja, značenje bola, usamljenosti, ogrešenja, maskiranja, jedinstva muškaraca i žene).

Već samim naslovom ona upućuje na primarni model čovekovog odnosa prema svetu i prema sebi: verovanje u izvesnu predodređenost životnog puta i nastojanje da se taj put promeni. Izražen u mitu i sačuvan u obrednim postupcima, ovaj arhaični obrazac prisutan je kako u tradicionalnoj tako i u savremenoj kulturi. Rezultati etnopsiholoških istraživanja pokazuju da se iza verovanja u sudbinu i vršenja magijskih radnji skriva dublja ljudska potreba za prilagođavanjem silama koje prevazilaze čovekovu moć i težnja da se, shodno njegovim potrebama, željama i imaginaciji, postojeći svet promeni.

Bojan Jovanović je široko poznat našoj kulturnoj javnosti. Već godinama se iskazuje u različitim medijima. Snimio je preko četrdeset alternativnih filmova. Objavio je sedam knjiga pjesama. Priredio je veći broj autorskih zbornika posvećenih različitim antropološkim temama, kao što su: teorija rituala, magija, mesijanstvo, etnopsihologija, tamna strana ljudske prirode, karakterologija Srba, Frojdov antropološki pesimizam.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Prabakin sat

Prabakin sat

Ranjeni orao

Ranjeni orao

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272