Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Ulični advokat

Roman Roman

Ulični advokat

Autor: Džon Grišam
Broj strana: 359
ISBN broj: 978-86-505-1997-4
Izdavač: EVRO BOOK EVRO BOOK
Godina izdanja: 2013.

Pregleda (30 dana / ukupno): 11 / 1217

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

Međutim, nasilni susret sa jednim beskućnikom naglo ga je trgao na tom putu. Majkl je preživeo; njegov napadač nije. Ko je bio taj čovek? Majkl otkriva da se radi o mentalno obolelom veteranu koji je već godinama ostajao bez krova nad glavom. A onda je Majkl zakopao malo dublje i otkrio prljavu tajnu, koja se odnosila na firmu "Drejk i Svini".

Vrtoglavi uspon se prekinuo; lestvica se polomila. Majkl je izleteo iz firme i poneo sa sobom strogo poverljiva dokumenta. Sleteo je na ulicu i postao advokat za beskućnike, ulični advokat.
I lopov.

PRIKAZ

Džon Grišam je već odavno postao "živi klasik" detektivskog žanra u okviru koga je podigao do neslućenih visina podžanr "sudske drame" kome pripada i "Ulični advokat" koji je ponovo objavio "Evro-Đunti", pošto su prva dva tiraža štampana pre više od 10 godina odavno rasprodata.

Od 1987. kada je mladi uspešni advokat napisao prvi roman "Vreme za ubijanje", isnpirisan istinitim slučajem silovanja crne devojčice, i za koji je jedva našao izdavača, Grišam je na velika vrata ušao na američku, a to znači i svetsku literarnu scenu. Kada je prodao prava na ekranizaciju ovog dela za 600.000 dolara put ka svetskoj slavio bio je otvoren. U međuvremenu je napisao petanestak romana, dva scenarija, jednu knjigu dokumentarističke proze i zbirku priča i danas je kralj sudskih trilera, koji cirkulišu u svetu u tiražu koji prelazi 250 miliona primeraka, u prevodima na više od 20 jezika. Grišama je na srpsko tržište knjiga uvela "Narodna knjiga", ali u nesrećnim devedesetim kada se nije vodilo baš puno računa o kvalitetu prevoda, korekturi i lekturi. To nije smetalo da Grišam stekne ogromnu popularnost i kod nas. Svakako je tome doprinela ekranizacija devet romana u kojima su igrali glumci poput Harisona Forda, Toma Kruza, Denzela Vošingtona...

"Ulični advokat" je snimljen kao televizijski film. Ovaj, deveti po redu Grišamov roman opisuje sudbinu mladog advokata Majkla koji je uspeo da se zaposli u advokatskoj megafirmi sa 800 advokata i da se istakne do te mere da ga svi vide kao budućeg partnera. Susret sa jednim beskućnikom izmeniće Majklov pogled na profesiju kojom se bavi i nakon sukoba sa svojim predpostavljenim odlučuje da se posveti odbrani obespravljene sirotinje.

Grišam ne krije da veoma lako i brzo piše i nikada nema problema da nađe teme jer se pored pisanja bavi i humanitarnim radom primenjujući u praksi ono o čemu piše a to je borba običnog, malog čoveka da pravda pobedi. (Tanjug)

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Gospođo, quo vadis?

Gospođo, quo vadis?

Grobnica za Borisa Davidoviča

Grobnica za Borisa Davidoviča

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272