Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Veliki gospodar - Miloš Obrenović

Roman Roman

Veliki gospodar - Miloš Obrenović

Autor: Dušan Baranin
Broj strana: 436
ISBN broj: 9788676741335
Izdavač: Otvorena knjiga Otvorena knjiga
Godina izdanja: 2013.

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

Dušan Baranin (1903-1978), učitelj, novinar i književnik, autor zbirki pripovedaka "Seljaci" i "Šume padaju", knjige eseja "Sloboda je hrabrost", najveću popularnost stekao je svojim istorijskim romanima, među kojima su i "Niče raja", "Karađorđe", "Hajduk Veljko", "Smail-aga", "Đavo u manastiru", "Golaći", "Knez Mihailo", "Miloš Obrenović", "Mehmed-paša Sokolović", "Toma Vučić Perišić", "Stevan Nemanja".

Miloš Obrenović (1780-1860), knez Srbije, od sina siromašnog seljaka Teodora Mihailovića, nekad momče kod trgovaca stokom, postaje ustanik, oslobodilac Srbije, političar i državnik. Život koji je sam po sebi roman.

Više od dve decenije posle smrti Dušana Baranina, istakao je juče Dragan Lakićević, još traje zagonetka popularnosti ovog pisca. To se može zvati fenomenom. Trgovci knjigama naprosto vape za Baraninovim delima, poznatim istorijskim romanima, u kojima čitaoci vide, kao žive, znamenite figure naše prošlosti: Nemanju, Karađorđa, Hajduk Veljka, Zeku Buljubašu, Obrenoviće - Miloša, Mihaila, Milana...

Baranin je bio tiražan pisac, objasnio je Momir Vojvodić, zato što je svojim imaginacijom, visinskom, durmitorskom, oživljavao prošlost. On je narodu, gladnom jezika, darivao jezik svojih knjiga. Milorad Đurić je podsetio da je Baranin zaveštao Srpskoj književnoj zadruzi polovinu svojih autorskih prava, pod uslovom da osnuje fond sa njegovim imenom, ustanovi nagradu za istorijske studije i podigne spomenik na njegovom grobu u Topoli, što je ona i učinila.

Baranin je, svojim istorijskim romanima, obuhvatio gotovo čitav jedan vek istorije Srbije, od Karađorđa do Milana.
Z. R.
01.01.00

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Nema slike

Popust cena:
rsd

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272
 
     
z