Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Veliki kuvar

Kuvari, hrana i piće Kuvari, hrana i piće

Veliki kuvar

Autor: Viktorija Blašford-Snel
Broj strana: 544
ISBN broj: 978-86-521-1037-7
Izdavač: Laguna Laguna
Godina izdanja: 2012.

Pregleda (30 dana / ukupno): 8 / 1363

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

U kuvaru su jela iz čitavog sveta, tradicionalna i savremena, neka koja se kuvaju više sati i ona za čiju pripremu je dovoljno nekoliko minuta. Podeljena su u pregledne kategorije: predjela, glavna jela, prilozi, pečenja, peciva, vegetarijanska jela, salate, slatkiši... Uz svaki recept je dato vreme potrebno za pripremu i termičku obradu, neophodan pribor i količina gotovog jela. Recepte prate i korisni saveti o izgledu svežih namirnica pri kupovini, korišćenju kuhinjskih aparata pri pripremi jela, često i istorijat određenog jela. Za mnoga jela su date i jedna ili više varijanata, kao i savet šta se može učiniti s nepojedenim viškom. U posebnom delu iznete su tehnike obrade mesa, voća, testa, jaja, sve uz pregledne ilustracije i podrobna objašnjenja.

Prava biblija današnjeg kuvanja s malo vremena. U ovom kuvaru zaista su prepoznate vaše potrebe u kuhinji, nađeni odgovori na sva vaša kulinarska pitanja – od toga kako treba da izgleda pripremljeno jelo, preko mogućnosti da ga pripremite ranije, do rešenja za preostalu količinu. Kuvar obuhvata preko 1.000 recepata od kojih će vam voda poteći na usta, hiljade preglednih fotografija i odličan vodič korak po korak koji će vas naučiti kako da na trpezu iznesete sjajna jela bez mnogo muke.

Prikaz knjige u Politici

Autorka više knjiga i emisija o kuvanju sakupila je recepte za jela sa svih meridijana, od Sredozemlja do Himalaja, kako tradicionalna tako i savremena. Kuvar je pregledan i iscrpan – recepti ne obuhvataju samo sastojke, vreme i način obrade, već i fotografije, način nabavljanja, čuvanja i obrade namirnica, pravila za korišćenje kuhinjskih aparata, istorijat jela, opis neophodnog pribora, izgleda svežeg mesa, voća i povrća, kao i ideju o tome šta sa viškom, odnosno sa hranom koja se nije pojela.

Meni obuhvata i jednostavna jela koja se pripremaju za nekoliko minuta, ali i specijalitete koji iziskuju nekoliko sati pored šporeta. Neki obroci su svakodnevni, kao užina – tost sa pršutom i sirom, dok su drugi neuobičajeni – riblji štapići sa začinskim uljem ili namaz od dimljene jegulje. Međunarodna trpeza i izbor između teških i lakih jela našli su se na stranicama „Velikog kuvara” ne samo zbog brojnih putovanja autorke već i ubrzanog načina života savremenog čoveka.

„Bavim se keteringom, podučavam, pišem o hrani, a uz sve to, kao i toliki drugi, imam i porodicu o kojoj se staram. Bila bih najsrećnija da čitav dan provodim u kuhinji, ali zbog svega nabrojanog za tako nešto nemam dovoljno vremena, pa se

zato najviše oslanjam na dobru organizaciju pripreme hrane, naročito ako hoću da napravim nešto što će se svima dopasti”, piše autorka.

Zato je ova knjiga nazvana kuvarom kako za najiskusnije domaćice tako i za one koji nikada nisu držali varjaču.

Obrađeni su prilozi, predjela, glavna jela, pečenja, peciva, vegetarijanska jela, salate, slatkiši i drugo.

„Veliki kuvar” donosi i svojevrsni plan B, odnosno savet o tome kako se isto jelo može pripremiti uz pomoć nekih drugih namirnica od onih koje su opisane. Međutim, prevodilac „Velikog kuvara” Milica Cvetković kaže da za tim u Srbiji neće biti velike potrebe jer je većina sastojaka koji se spominju u kuvaru dostupna u našim prodavnicama.

– Iako je kuhinja internacionalna, moj utisak je da 98 odsto jela može da se spremi i kod nas – kaže Milica Cvetković.

– Za malo egzotičnija jela namirnice se mogu naći u takozvanim radnjama zdrave hrane – dodaje ona.

U posebnom delu kuvara Viktorija Blašford-Snel objašnjava tehnike obrade mesa, voća, testa, jaja... Kao neko ko je kuvao u pabovima i restoranima u Britaniji, a od 1994. upravlja svojom firmom za posluživanje tokom prijema i slavlja, autorka zna da treba udovoljiti ne samo različitim ukusima već i zdravstvenim potrebama najširih slojeva stanovništva. Zato je njen kuvar pun simbola koji, između ostalog, označavaju i niski postotak masnoće ili mali glikemijski indeks.

-----------------------------------------------------------------

Meki sirevi sazrevaju na sobnoj temperaturi

Viktorija Blašford-Snel savetuje i kako, gde i koliko treba čuvati različitu hranu:

* Zelena salata se ne drži na dnu frižidera da se ne bi zaledila.

* Paradajz je najbolje staviti na svetlost, odnosno u korpu ili činiju uz prozor.

* Bobičasto voće, dok se ne pokvasi, ostaje sveže i posle nekoliko dana ako je na hladnom.

* Tvrdo voće, kao što su jabuke, kruške i ananas, će sačuvati ukus i posle nedelju dana na prohladnom mestu, van domašaja sunca.

* Meso i riba se neće pokvariti u frižideru dan-dva, ali ih treba položiti na tanjir i prekriti providnom folijom.

* I pored toga što mlečni proizvodi ne trpe toplotu, meki sirevi moraju biti na sobnoj temperaturi da bi sazreli pre služenja.

* Jaja se okreću špicem nadole da bi žumance ostalo na sredini belanca.

J. S.objavljeno: 24.09.2012.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Kuvareva turneja - u potrazi za savršenim jelom

Kuvareva turneja - u potrazi za savršenim jelom

Bobu bob - dalmatinski gurmaski herbarij

Bobu bob - dalmatinski gurmaski herbarij

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272