Oblasti, naše knjige

Web design

Java, JavaScript, JScript, Perl

C++ Visual C++ C#

Apple - MAC OS X

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Android

PHP I MYSQL

FULL STACK DEVELOPMENT

Python programiranje

WordPress

AutoCad, ArchiCAD, SolidWorks, Catia, Pro/Engineer

Mašinsko učenje

Access

Animacija

Audio, Multimedia, Video

Baze podataka

Cloud

CSS

Delphi

Digitalna fotografija

Django

E-komerc

ECDL

GOOGLE

Grafika, Dizajn, Štampa

Hardver

Internet

Joomla

jQuery

Mreže

MS Office

Obrada teksta

OFFICE 2013

Programiranje

Raspberry PI

Rečnici

Robotika

Ruby i Ruby on Rails

Sertifikati

SQL Server

Statistika

Tabele

Telekomunikacije

Unix, Linux

Windows

Windows 7

Windows 8

Zaštita i sigurnost

 

Oblasti, drugi izdavači

Alternativna učenja

Antropologija

Arheologija

Arhitektura

Astrologija

Astronomija

Audio kursevi + knjige

Autobiografija

Automobili

Bajke

Biografija

Biološke nauke

Botanika

Dečije knjige

Dizajn

Domaće pripovetke

Domaći roman

Drama

E-knjiga

Ekologija

Ekonomija

Elektrotehnika

Enciklopedija

Esejistika

Etika

Fantastika

Film

Filologija

Filozofija

Fizika

Fotografija

Geografija

Geologija

Građevinarstvo

Hemija

Hidrotehnika

Hobi

Horor

Humor

Intervju

Istorija

Istorija i teorija književnosti

Istorija umetnosti

Istorijski roman

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Knjižare i naše knjige

Književna kritika

Kuvari, hrana i piće

Leksikografija

Lingvistika

Ljubavni roman

logo

Magija

Marketing

Mašinstvo

Matematika

Medicina

Memoari

Menadžment

Modeliranje podataka

Monografija

Muzika

Nagrađivanje knjige

Naučna fantastika

OpenOffice.org

Operativni sistemi

Oracle

Organizacione nauke

Pedagogija

Pisci u medijima

Ples

Poezija

Politika

Poljoprivreda

Popularna medicina

Popularna nauka

Popularna psihologija

Posao

Pozorište

Pravo

Pravoslavlje

Primenjene nauke

Pripovetke

Prirodne nauke

Priručnik

Psihologija

Publicistika

Putopis

Religija

Roman

Satira

Saveti

Slikarstvo

Socijalna mreža - Facebook

Sociologija

Sport

Sport i hobi

Strip

Tableti

Tehnologija

Triler

Turizam

Twitter

Udžbenici

Umetnost

Urbanizam

UX DIZAJN

Zoologija

 

Roman

 

Veliki rat

 

Veliki rat

Autor: Aleksandar M. Gatalica
Broj strana: 488
ISBN broj: 978-86-7804-770-1
Izdavač: Mono & Manjana
Godina izdanja: 2014.
Kataloški broj: 0.

Pregleda (30 dana / ukupno): 14 / 3001

Rasprodata

  • Twitter
  • Facebook
  • Google plus
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Email

 

 

Prateći sudbine preko sedamdeset junaka, na svim zaraćenim stranama, Gatalica je oblikovao pobednike i poražene, generale i operske pevače, vojnike i špijune, male, obične ljude uspevajući da obuhvati čitavu epohu.

Ima u ovoj knjizi nesvakidašnje ambicije, tužnih i veselih sudbina, primera neviđenog, ali i sasvim uzaludnog heroizma. Veliki rat nijednog trenutka ne postaje istorijska hronika jer se od dokumenta razvija do neverovatnih otkrića gradeći jaku, upečatljivu priču pravog romana i velikog umetničkog dela.

Iz štampe

Ninovu nagradu za roman godine dobio je Aleksandar Gatalica za roman „Veliki rat”, koji je objavila izdavačka kuća „Mono i Manjana” iz Beograda. Žiri, koji je radio u sastavu: Vasa Pavković, predsednik, Vladislava Gordić Petković, Ljiljana Šop, Mileta Aćimović Ivkov i Mića Vujičić, odluku je doneo većinom glasova (3:2). Za roman AleksandraGatalice glasali su Vasa Pavković, Ljiljana Šop i Mileta Aćimović Ivkov, a Vladislava Gordić Petković i Mića Vujičić svoj glas dali su romanu Lasla Blaškovića „Posmrtna maska”, čiji je izdavač „Arhipelag” iz Beograda. U najužem izboru bili su i romani: „Zoja”, Mire Otašević, (Geopoetika), „Veprovo srce”, Draga Kekanovića (SKZ), „Štampar i Veronika”, Katarine Brajović (Oktoih i Štampar Makarije), i „Nesreća i stvarne potrebe”, Ivančice Đerić (Rende).


„Veliki rat”, Aleksandra Gatalice, kaže se u obrazloženju žirija, koje je pročitao Vasa Pavković izdvojio se od ostalih romana po umetničkoj reviziji odnosa prema Prvom svetskom ratu. Prateći sudbinu stotinak slavnih i anonimnih književnih junaka i kombinujući fantastiku sa dokumentarističkim pristupom, autor je načinio ubedljivu sliku prelomnih događaja u svetskoj istoriji. Suprotstavljajući se lokalnom i tradicionalističkom pogledu na prošlost, Gatalica koristi istoriju kao živo poprište ljudskog iskustva, dugog propadanja i neugasle nade. Za Ninovu nagradu konkurisala su 164. romana.

Izdavačka kuća „Mono i Manjana”, objavila je novi roman Aleksandra Gatalice (1964), pod naslovom „Veliki rat”, u ediciji „Putevi”. Ovaj roman, na skoro petsto strana, čini svojevrsnu trilogiju o događajima u 20. veku, s njegovim knjigama „Nevidljivi” i „Vek”. Gatalica, autor romana „Linije života”, „Naličja”, „Kraj”, „Euripidova smrt” i „Nevidljivi”, zbirki ciklusnih priča: „Mimikrije”, „Vek”, „Beograd za strance”, „Dijalog sa opsenama” i „Dnevnik poraženih neimara”, prevođen je na sve važnije evropske jezike, dobitnik je nekih od najuglednijih domaćih i inostranih nagrada.

„Veliki rat”, istakao je Gatalica, najznačajniji je njegov roman. On predstavlja vrhunac njegovog dosadašnjeg stvaralaštva. Drago mu je što je dobio tri glasa, a ne svih pet, jer se, tako, pored njegove knjige, ove godine, izdvojila i knjiga Lasla Blaškovića „Posmrtna maska”. Svi su se nadali nagradi, kazao je na kraju, ali pobednik je samo jedan.

U nedavnom razgovoru za „Politiku”, na pitanje zašto se odlučio da romaneskno obradi upravo Prvi svetski rat, Aleksandar Gatalica je rekao: „Naprosto, učinilo mi se da je u 21. veku došao čas da se baci novi i drukčiji pogled na sukob koji je označio početak 20. veka. Činilo mi se da su dosadašnji srpski romani pisani mahom o vojničkoj strani velikog rata, a moja ambicija je bila da oslikam čitavu epohu – čas kada je jedna Evropa umrla i oslobodila mesto za neku drugu. Izazov je bio veliki. Hteo sam da napišem uzbudljivo literarno delo, da predstavim sve učesnike ovog sukoba, pa junaci ovog romana nisu samo Srbi, već i pripadnici još deset naroda.”

Nagrada će Aleksandru Gatalici biti uručena sledećeg ponedeljka, 21. januara, u Skupštini grada Beograda. POLITIKA.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

 

Neprikosnoveno lice

1. Neprikosnoveno lice

Prvi deo trilogije o čudesnom junaku, Ivanu Čonkinu, čiji su doživljaji usred užasa Drugog svetskog rata, zasmejavali generacije čitalaca, u najnovijem nastavku, u periodu "hladnog rata" od 1945 do 1991,živi u Americi! Sam autor kaže: "Čini mi se da sam zaslužio mesto u Ginisovioj knjizi rekorda.

Cena 1188 RSD

Naša cena 1100 RSD

Više o knjizi Više o knjizi

 

Teuta

2. Teuta

"Bila je kraljica, dostojna tog zvanja, nepokorne i mitske Ilirije. Bila je i zena neponovljive ljepote. Bogovi su, mozda prvi put u tolikoj mjeri, bili izdasni, a potom su postali ljubomorni. Vidjevsi svoje djelo, uplasili su se i uzdrhtali pred njim. Razbili su kalup da se druga vise ne rodi, da se ljepota ne ponovi. U toj neponovljivosti bila je njena velicina i kob. Tako je uvijek. I sa Teutom se stara istina ponovila".

Cena 756 RSD

Više o knjizi Više o knjizi

 

Prednosti jednog marginalca

3. Prednosti jednog marginalca

Ovaj fascinantni roman Stivena Šboskog izazvao je mnogo rasprava i kontroverzi, kritika ga je hvalila, dok je u nekim školskim bibliotekama bio čak i zabranjivan, da bi na kraju prerastao u pravi kulturni fenomen. Dosada je prodat u više od milion primeraka samo u SAD, a nedavno je snimljen film sa Loganom Lermanom i Emom Votson u glavnim ulogama, koji je osvojio nagrade na mnogim festivalima.

Cena 594 RSD

Više o knjizi Više o knjizi