Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Venecija

Roman Roman

Venecija

Autor: Vladimir Pištalo
Broj strana: 162
ISBN broj: 978-86-6053-075-4
Izdavač: Agora Agora
Godina izdanja: 2011.

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
         
   
Naruči ili rezerviši sa 40 % popusta
 
         
         
756 rsd 333 rsd

10% dodatnog popusta za 2 ili više knjiga, osim knjiga koje su u pretplati i kompleta knjiga.

• Isporuka za 24 časa
• Plaćanje poštaru

 

Bildungsroman o Veneciji prikazuje susrete jednog čoveka i njegovog mitskog grada, Alefa. Sve je počelo zimske večeri na Festu, kada je sedamnaestogodišnji gimnazijalac video novi Felinijev film. Da li je samo „Kazanova” kriv za ovaj roman?

Roman "Venecija" je možda najličnija knjiga Vladimira Pištala, bildungs roman u kojem glavni junak, sam pripovedač, intelektualno odrasta u komunikaciji sa svetom kojim je fasciniran, istakao je na promociji književni kritičar i izdavač Nenad Šaponja.

Prema njegovim rečima, "Venecija" predstavlja priču o jednom gradu, ali i o istoriji Slovena, o porodičnoj istoriji pisca, o ljubavi, o karnevalu i maskama, ali i o Mediteranu koji je jedna od središnjih tema knjige.

Kao i u mnogim prethodnim proznim delima, Pištalo se u romanu "Venecija" bavi i velikim ličnostima, ovoga puta vojskovođom i vladarom Aleksandrom Makedonskim, kog smatra "možda najuspešnijim čovekom koji je ikada živeo", i rediteljem Federikom Felinijem, koji se "kao crvena nit provlači kroz ceo roman".

"U romanu se pitam šta je Mediteran, gde počinje i gde prestaje. Jedan stranac je čak i Beograd proglasio mediteranskim gradom, pre svega zbog njegovog duha, odnosno zbog kulture života, sedenja na trgovima i ispijanja kafe", rekao je Vladimir Pištalo.

Govoreći o svom doživljaju Venecije, Pištalo je istakao da je to grad u kojem posmatrač, pod uslovom da je slobodan kao ličnost, odnosno sposoban da posmatra i doživi ono što ga okružuje bez predrasuda i stega, ima mogućnost da vidi mnoštvo detalja.

"Venecija me je oduvek privlačila zbog svoje lepote, ali i zato što je ona drugi svet u ovom svetu. Skupljanje detalja omogućava vam da dobijete nadrealistički doživljaj sveta, a to znači da umete da gledate. Sloboda znači da imamo mogućnost da budemo svedoci sopstvenih života", rekao je Pištalo.
Važan segment romana predstavlja i priča o čuvenom venecijanskom karnevalu i maskama koje Pištalo vidi kao metaforu sveta koji dolazi posle smrti.

"Maske su neme kao labudovi, imaju ljušture od očiju, pravilne noseve i usne u pupoljku. One su veoma zanimljive, ali istovremeno i zastrašujuće. Ono što gledate na karnevalu predstavlja sve ono što će čovek biti posle smrti - vetar, reka...", rekao je Pištalo.

Svoju veliku ljubav prema Mediteranu Pištalo, kako Šaponja prenosi piščeve reči, "traži u zapisima srpskih i svetskih pisaca, ali i u ličnim predačkim povestima, u istoriji mediteranskih Slovena, u izbrisanim preobražajima krilatih lavova po jadranskimi grčkim ostrvima, u komediji del arte, i pre svega, u poeziji".

Roman "Venecija" je deseta knjiga Vladimira Pištala u izdanju "Agore" i prva knjiga objavljena nakon romana "Tesla, portret medju maskama", koji je 2008. godine dobio NIN-ovu nagradu kritike. LINK.

 

Komentari

• Ivana Zajic
Veoma privlacna prica o Mediteranu. Volela bih da je procitam.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Noć zelene vile

Noć zelene vile

Bašta leptirica

Bašta leptirica

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272