Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Visual Basic, razvoj e-komerca, ASP i SQL Server

Visual Basic .NET, VBA, V. Studio Visual Basic .NET, VBA, V. Studio

Visual Basic, razvoj e-komerca, ASP i SQL Server

Autor: Noel Jerke
Broj strana: 750
ISBN broj: 86-7310-075-5
Izdavač: Kompjuter biblioteka Kompjuter biblioteka
Godina izdanja: 2001.
Kataloški broj: 112.

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

RASPRODATA KNJIGA.

UKOLIKO POSEDUJETE OVU KNJIGU, MOŽETE DA JE ZAMENITE ZA BILO KOJU ISTE VREDNOSTI.

Ova knjiga nije konačna tehnička knjiga za elektronsku trgovinu. Ona pomaže pri demonstriranju kako se prodavnica za elektronsku trgovinu može napraviti na Microsoftovoj platformi.

Elektronska trgovina (electrical commerce, ili e-commerce) je u današnje vreme hit u skoro svakoj industriji. Bez obzira da li se trudite da direktno stignete do potrošača, ili pokušavate da radite sa Vašim poslovnim partnerima, u elektronskoj trgovini postoji za svakog po nešto.

Ova knjiga nije konačna tehnička knjiga za elektronsku trgovinu. Za to bi bio potreban ogroman prostor. Ona programerskoj zajednici, zapravo, pomaže pri demonstriranju kako se prodavnica za elektronsku trgovinu (storefront) može napraviti na Microsoftovoj tehnološkoj platformi.

Ovu knjigu sam napisao nakon što sam skoro četiri godine proveo u "prvim borbenim redovima" e-commerce "borbenog polja", radeći na sajtovima kao što su:

Marta Stewart (http://www.martastewart.com)

Electronics Boutique (http://www.ebworld.com)

Ulla Popken (http://www.ullapopken.com).

Ova tehnologija je prešla dug put u ove četiri godine. Svakako, mnogi ljudi opisuju godine Interneta kao “pseće godine”, pa bi tako jedna godina mogla da vredi skoro 28 (a katkad se tako i oseća). Trudio sam se da suštinu zahteva razvoja svedem na, jednostavan za praćenje, primer prodavnice CD-a i majica. U ovoj radnji su obuhvaćeni svi ključni procesi i alati, od prodajnog izloga do poslednje karike u upravljačkom lancu.

Microsoft alati i elektronska trgovina

U knjizi su obuhvaćeni skoro svi Microsoftovi alati za razvoj, kako bismo Vam pomogli da razumete način na koji možete da obezbedite izvanredna rešenja bazirana na Windows NT/Windows 2000. Ova platforma obezbeđuje razumnu cenu, skalabilnu, brzu razvojnu platformu za usavršavanje i razvoj rešenja elektronske trgovine.

Ponekad, izbor odgovarajućeg Microsoft alata može biti konfuzan. Postoje Site Server, Commerce Edition, Active Server Pages, Visual Basic sa svojim Internet karakteristikama, Visual Studio, itd. U početnim poglavljima ove knjige daćemo pregled ovih alata i kako se koriste i u razvojnom i u istraživačkom okruženju.

Na kraju se nalazi kratak pregled alternativnih tehnologija. Dostupne su izvesne opcije korišćenja Sun tehnologije, naprednog Linux operativnog sistema i mnogih drugih platformi. Izvesno je da postoje odgovarajući argumenti koji ove solucije mogu brže, ili bolje da odmere u sajtovima kao što su E-Bay i drugi. Ali, ovaj autor, na osnovu svog iskustva, tvrdi da Windows NT i SQL Server mogu da igraju veliku ulogu u vođenju značajnog saobraćaja na sajtovima, ukoliko je arhitektura dizajnirana na odgovarajući način.

Struktura knjige

Knjiga je podeljena u pet celina. Time se obezbeđuje metodičan pristup dizajniranju i izgradnji jedne elektronske prodavnice (e-commerce).

Deo I

Prva dva poglavlja u Delu I služe za predstavljanje svih ključnih koncepata elektronske trgovine (e-commerce). Oni definišu dobar deo terminologije i daju prikaz uvedenih koncepata.

U poslednja tri poglavlja u Delu I započinjemo dizajnerski proces izgradnje prodavnice za tip od-trgovine-ka-potrošaču (business-to-consumer). Kao u svakom dobrom razvojnom procesu, za našu prodavnicu se kreira skica baze podataka. Zatim se kompletira analiza sistemskih zahteva i pitanja.

U završnom poglavlju ove celine započinjemo fazu programiranja, pravljenjem jednostavne subscription request forme. Iako ovo nije kompletni vodič za e-commerce, u smislu korpe za kupovinu (shopping basket), prikazana je upotreba nekih osnovnih alata iz Microsoftovog seta za razvoj web stranica.

Deo II

U Delu II obuhvatićemo razvoj naprednijeg izloga prodavnice. Istražene su osnove pretraživanja odeljenja (department), pretraživanje proizvoda, uređivanje korpe za kupovinu i provera izbora.

Kroz razvoj ovog koda vodi se računa i o detaljima kao što su status narudžbine (retreiving order status), upravljanje profilom kupca i karakteristike proizvoda.

Deo III

U Delu III radimo na onoj strani prodavnice koju kupac ne vidi - na poslovanju prodavnice. Naravno postoji veliki broj načina da se pristupi upravljanju prodavnice, koje može obuhvatiti kombinaciju tradicionalnih klijent/server alata sa LAN osnovom, kao i alata baziranih na pretraživanju.

U ovom delu razvijeni su alati za upravljanje odeljenjima, proizvodima, takse, transport i narudžbine. Ovo je važno za svakog poslovnog menadžera zbog jednostavnijeg čuvanja podataka o proizvodima i upravljanja narudžbinama.

Deo IV

Praktičnu izgradnju e-commerce procesa kupovine i upravljanja ne možemo da ostavimo bez marketinške strane. Web, kao moćan medij, nudi jedinstvenu priliku za promociju proizvoda i ostvarivanje prodaje.

U ovom delu ćemo obraditi prodaju proizvoda, atraktivne proizvode i opcije sa besplatnom isporukom. Prikazan je razvoj Weba za kupca, kao i pitanja o menadžmentu o podržavanju ovih karakteristika.

Deo V

Poslednja celina knjige objašnjava napredne teme, koristeći Microsoft Site Server, Commerce Edition za izgradnju prodavnice. Ovo završno poglavlje takođe obezbeđuje spisak najboljih veština i vodiče za izgradnju stabilnih i skalabilnih izloga.

Prateći CD

CD priložen uz ovu knjigu sadrži većinu kodova koji su razvijeni u ovoj knjizi. On se nalazi u formatu deo-po-deo. Ovo olakšava praćenje kodova u svakoj celini knjige.

Napomena:

Kod koji je izložen u Delu V se NE NALAZI na CD-u. On služi kao primer rada Site Server koda za trgovinu. Kod za aktuelnu početnu prodavnicu se može nabaviti kupovinom MSDN od Microsofta.

Kod se, u osnovi, sastoji od 4 tipa formata, kao što je prikazano u tabeli 1.

 

Tabela 1: Fajl formati izvornog koda

Format Opis
SQL DDL script (.sql) Skriptovi koji se mogu pokrenuti za kreiranje strukture baze podataka
Active Server Pages (.asp) Fajlovi Active Server Pages koda sadrže kombinaciju skripta i HTML koda. Oni se mogu editovati u Visual InterDev.
Visual Basic 6 project files Komponente za takse i isporučivanje koje su razvijene u ovoj knjizi razvijene su u projektu Visual Basic 6.
Slike (.gif, .jpg) Slike za prodavnicu uzimaju se iz koda na CD-u.

 

Kompletna struktura baze podataka nalazi se u fascikli Database na CD-u. Ovaj kod se može koristiti za kreiranje struktura podataka za prodavnicu.

Instrukcije se nalaze u tekstu za postavljanje IIS prodavnice. Zapazite da je virtuelna root referenca prodavnice:

Store Front: http://DOMAINNAME/ecstore/wildwilliescds/

Store Manager: http://DOMAINNAME/ecstore/manager/

Reference su sadržane u ASP kodu za ovu strukturu. Ukoliko želite to da promenite, biće promenjene i ove reference.

Zapazite da su hardverski i softverski zahtevi za pokretanje prodavnice koja je zasnovana na NT i ASP pokriveni u Delu I i treba ih pogledati pre rada.

Napomena:

ASP/HTML kod koji je predstavljen na stranicama ove knjige može predstavljati izazov zbog teškog reprodukovanja dugih linija koda. Kod, prema tome, treba da bude uzet direktno sa CD-a, da bi se obezbedili odgovarajuće formatiranje i funkcionalnost. Kod koji se nalazi u ovoj knjizi se retko razlikuje od onog sa CD-a i temeljnije se može pratiti kada se učita sa CD-a.

Kako doći do autora

Ukoliko imate pitanja za mene, ili imate bilo kakvih problema zbog ove knjige, spreman sam da Vam pomognem. Do mene možete stići preko moje e-mail adrese (noelj@juddsonline.com), ili posetom on-line forumu na mom web sajtu (http://www.activepubs.com). Imam kompletnu radnu verziju Wild Willie’s CD Store postavljenu i pokrenutu na mom sajtu. Takođe, možete pronaći updateove knjiga na http://www.activepubs.com.

Linkovi

E-papir: E-papir će biti pored Vas i pre nego što očekujete:
www.zdnet.com

E-knjige: Ove elektronske knjige su slobodne za korišćenje:
www.wirednews.com

Vi pripadate e-generaciji i Oni žele Vašu priču:
www.egeneration.com

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Visual Basic 6 – Programiranje baza podataka za 21 dan

Visual Basic 6 – Programiranje baza podataka za 21 dan

Visual Basic 2008: Od početnika do profesionalca

Visual Basic 2008: Od početnika do profesionalca

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272