Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Vujaklija - Leksikon stranih reči i izraza

Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja Knjiga posle posla - Beletristika i ostala izdanja

Vujaklija - Leksikon stranih reči i izraza

Autor: Milan Vujaklija
Broj strana: 1133
ISBN broj: 978-86-07-01890-1
Izdavač: Media Media
Godina izdanja: 2013.

Pregleda (30 dana / ukupno): 51 / 28213

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

Tada je što novih, što osavremenjenih postojećih dodato negde oko 4000 odrednica.

Taj broj je uglavnom pokrio dobar deo pojmova koji se odnose na i danas aktuelne informatičke i računarske tehnologije, kao i na fenomene koji prate pojedine segmente javnog života i koji utiču na jezik kojim govorimo i njegovo razumevanje.  

Tačno je, kako onda tako i danas, da izgleda da u srpskom jeziku nikada nije bilo više stranih reči, stoji takođe da je teško unapred odlučiti šta će se trajno zadržati na tome mestu a šta vremenom nestati, ali postoji jedan korpus reči u Leksikonu koje su zaista prevaziđene i koje više ne znače ono što su značile ranije i to je nešto na što se može uticati. Nije, naime, teško odmeriti kakvog traga je na Leksikon ostavila politička pragmatika tokom skoro pola veka njegovog postojanja u sredini u kojoj je malo šta ostalo pošteđeno te iste pragmatike.

Važno je reći da Milan Vujaklija u tome nije učestvovao. Zato izmene u ovome izdanju nisu brojne kao u predhodnom i odnose se na pokušaj da se iznova odrede značenja odrednicama koje su bile pod jakim uplivom ideologije sa jedne strane, i da se unesu neki pojmovi i reči koji se upravo zbog ovoga prvoga nisu ni videli ni naslućivali. Dakle, glavni napor je bio u tome da se izbegne sve ono arhaično i jednostrano i da se dadne jedan broj reči i izraza koji govore o realnosti jednog vremena koje dolazi: dakle, što manje praznih ideoloških definicija i jedan umeren odabir pojmova iz nekih novih praksi, pragmatika i gledanja na svet koji dolazi, što je sigurni smo bio i prvobitni naum Milana Vujaklije.

Ovome rečniku, koji se zbog svoga enciklopedijskog karaktera pojavljuje pod naslovom Leksikon stranih reči i izraza, cilj je da bude što praktičniji, što potpuniji i, naročito, jasan i pouzdan u obaveštavanju onih koji se budu njim služili.

Da bi ovome zadatku mogao što bolje odgovoriti, pisac je, svestan ozbiljnosti posla i teškoća koje treba savlađivati, godinama istrajno radio, odabirao i tragao, ne ograničavajući se na jednostrane izvore i interesovanja, nego svestrano, obuhvatajući sve čim se današnji čovek zanima i sa čim se može susresti. Što se tiče samog izbora reči, on je vršen tako da može poslužiti i zadovoljiti svakog našeg čoveka, s obzirom na struke itd., kao i pri čitanju knjiga, naših i stranih. Pri obrađivanju pojedinih reči i izraza, glavno težište je polagano na njihovu stvarnu i objektivnu važnost i značaj.

Pored svake glavne reči dato je, u zagradi, najpotrebnije etimološko objašnjenje, što će znatno pomoći pravilnom izgovoru i razumevanju, naročito jednozvučnih (homonimnih) reči, koje bi inače morale kod svakoga izazvati razumljivu pometnju. U ovom pogledu, ovaj se rečnik razlikuje gotovo od svih dosadašnjih dela koja su rešavala ovaj i slične zadatke.

Indocti discant et ament meminisse periti. – Oni koji ne znaju neka uče, a koji znaju neka nalaze zadovoljstvo u tome da se podsećaju.

 

Komentari

• velimir askraba
imao sam VUJAKLIJU vrlo mladd dak I bio OBRAZOVAN

• Kljajic Mirjana
Divno je imati ga u svom domu!

• Ivana Petkovic
Eh da imam Vujakliju pa da se prvim pametna :)

• Ivana Medarevic
Biblioteka nije biblioteka bez Vujaklije !

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Idi, vreme je - Marija Jovanović

Idi, vreme je - Marija Jovanović

Istina i iluzija

Istina i iluzija

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272