Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
Beču na veru

Domaći roman Domaći roman

Beču na veru

Autor: Nikola Moravčević
Broj strana: 204
ISBN broj: 978-86-86933-95-9
Izdavač: Arhipelag Arhipelag
Godina izdanja: 2015.

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

Istorijski roman o Velikoj seobi Srba i o Srbima u Ugarskoj u XVIII veku.

Moravčevićev roman je upečatljiva priča o drami sveta koji u Velikoj seobi pred turskom vojskom beži preko Save i Dunava, gde postaju vojni graničari u stalnoj borbi za svoja prava.

Moravčevićeva saga o Velikoj seobi i o Srbima u Ugarskoj prati velike istorijske događaje i obična zbivanja u ljudskoj svakodnevici, znamenite istorijske figure tog vremena i obične ljude uhvaćene u matici istorije.

Roman Beču na veru, na jednoj strani, pripoveda o sudbini porodice Vukčević koja se pred udarima istorijskih prilika sklanja iz Raške, da bi preko kratkog zadržavanja u Beogradu dospela u prostor Vojne granice. Slika istorije postaje pogotovu upečatljiva kada se predstavi njen udeo u pometenim životima običnih ljudi koji su se našli u sasvim novom okruženju, izvan dotadašnjeg životnog iskustva.

Na drugoj strani, ovaj roman rekonstruiše složene istorijske, političke i društvene okolnosti života izbeglih Srba i njihove dugovremene borbe za obećana nacionalna prava.

Posle godina temeljnog istraživanja Moravčević je napisao uzbudljiv istorijski roman u kome plene i zanimljivost pričanja i oživljavanje istorijskih događaja.

Na početku svakog od sedam poglavlja romana Beču na veru nalazi se po jedna istorijsko-geografska mapa podunavskog sveta u XVIII veku.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Đaur i Zulejha

Đaur i Zulejha

Unutrašnjost

Unutrašnjost

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272