Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa
IGC model procesa controllinga

Menadžment Menadžment

IGC model procesa controllinga

Autor: Prikaži višemanje
Broj strana: 63
ISBN broj: 9788689821017
Izdavač: Makart Makart
Godina izdanja: 2015.

                 
Twitter   Facebook   Linkedin   Pinterest   Email
                 
Rasprodata

 

Firma bez controllinga je kao muva bez glave, ide svuda ali bez osećaja za pravac i cilj. Kada krećete na put, prvi korak na tom putu je da pogledate mapu da vidite kuda ste krenuli, šta je cilj vašeg puta, šta vas čeka na tom putu i kako da pratite napredak. Mapa mora da bude standardizovana, sa jasno označenim ulicama, parkovima i znamenitostima jer kako bi inače znali gde se nalazite i da li ste na pravom putu. Tu može nastati i problem komunikacije jer kako da pitate za pravac ako onog koga pitate ne razume šta se na toj mapi nalazi?

Odgovore na sva ova pitanja ćete naći u ovoj knjizi -” IGC model procesa controllinga”. Ovaj model pokazuje kako su struktuirani procesi controllinga i kako mogu efektivno da potpomažu proces utvrđivanja ciljeva, planiranja i kontrole. Ciljna grupa su kako controlleri kao „nosioci procesa“ tako i ljudi izvan controlling službi, naročito oni koji daju inpute za procese controllinga i oni koji primaju usluge controllinga a to su menadžeri.

 

Model se sastoji od 10 procesa:

Strateško planiranje

Operativno planiranje i budžetiranje

Prognoziranje (forecasting)

Obračun troškova

Izveštavanje menažmenta (reporting)

Controlling projekata i investicija

Upravljanje rizicima

Controlling funkcija (R&D, HR, prodaja, nabavka…)

Podrška menadžmentu

Unapređenje organizacije, procesa, instrumenata i sistema

Za svaki od ovih glavnih procesa definišu se potprocesi. Za opisivanje glavnih procesa i potprocesa razvijeni su šabloni kojima se za svaki proces dokumentuju ciljevi, sadržaj i tačke kontakta procesa sa drugim procesima – input, output, početak i kraj.

 

Model je tu da pre svega pruži smernice controllerima za osmišljavanje procesa controllinga u kompaniji i da im olakša komunikaciju sa kolegama controllerima i menadžerima. Može da brzo objasni procese controllinga i da izgradi još jedan temelj za jedinstveno shvatanje controllinga u teoriji i praksi.

 

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

Preporučujemo

Nema slike

Popust cena:
rsd

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272